.

Akusztikai mérés

Közelitek a másfélezres számhoz az általam végzett helyszíni akusztikai felmérések mennyiségét illetően. Nagy ünnepséget nem tervezek, de kicsit végiggondoltam, honnan indultunk, hova érkeztünk és közben mi változott. 10-12 évvel ezelőtt, tájékoztató menetelésem kezdetén jellemzően értetlen, gyanakvó, rosszabb esetben lesajnáló arcokkal találkoztam, mikor sorolni kezdtem az érdeklődők szobáinak jellemzőit, de manapság már egyre kevesebb meglepődést látok, ami talán azt is jelenti, hogy időközben közismertté vált az akusztikai paraméterek jelentése és fontossága. Már nem hangzik kínaiul az utózengési idő, a lecsengés spektrális eloszlása és a módusok működésével is egyre többen tisztában vannak. 

Az akusztika jelentőségéről

Régóta tart a küzdelem, amiben néhányan az akusztika jelentőségét próbáljuk hangsúlyozni a zenehallgatók táborában. A rögzült reflex legtöbbeknél azt diktálja, hogy a jobb hangzást megcélozva inkább vesznek egy komolyabb erősítőt, nagyobb hangdobozt, drágább kábelt, mint hogy a helyiség akusztikáját javítsák. Sok éves kilátástalanság után mostanában úgy érzem, olvadni kezd a jég, egyre többen látják be, hogy érdemes foglalkozni a témával, hiszen kevés munkával és befektetéssel általában nagyobb javulás érhető el az akusztika rendezésével, mint bármilyen készülék cseréjével. Egyre több helyre hívnak akusztikai mérés és tanácsadás céljából, így az én tapasztalataim is fokozott tempóban gyűlnek. 

Nagy még a tájékozatlanság, ezért néhány általános információ álljon itt is!  

Az akusztika tervezhetősége

Több beszélgetésben is visszatérő kérdés az akusztikai beavatkozás modellezhetősége és az utólagos ellenőrző mérés szükségessége. Az akusztikai egy teljesen logikus fizikai terület, ennek értelmében kiszámítható, tervezhető, meglepetések nélkül. A folyamat helyszíni szemlével, a megrendelő igényeinek, céljainak felmérésével indul, majd az akusztikai mérések következnek. Az ebből kapott adatok alapján jól feltérképezhetők a helyiség akusztikai jellemzői, szemmel láthatóvá válnak a hibák, problémák. A szoba elrendezése, fizikai méretei, bútorzata, a falszerkezetek kialakítása is fontos információ. Mindezek birtokában elrugaszkodhatunk a valóságtól, a szoba viselkedése modellezhetővé válik.

Online akusztikai oktatások

Évek óta nagy érdeklődés mellett tartok akusztikai oktatásokat, amik a járvány miatt tavasztól online, interaktív formában zajlanak a korábbinál jóval kedvezőbb részvételi díjjal. Az eddigi összejöveteleken megpróbáltam bemutatni a szobaakusztika elméleti hátterét és kitértünk az akusztikai mérés módszereire is, ám ez a két nagy téma nehezen fért be a 3-4 órás időtartamba. Ezért 2021-ben új, megosztott tematikával folytatódik a sorozat. Mostantól önmagában tárgyaljuk a teremakusztika elméleti hátterét és az akusztikai tervezést, így a résztvevők mélyebb elméleti és gyakorlati ismereteket kaphatnak a zenehallgató és moziszobák optimalizálásához. Egy új előadás sorozatban pedig a népszerű REW szoftver használatát tanulhatják meg, megismerkedhetnek az akusztikai mérőeszközökkel, mérési eljárásokkal és a mérési eredmények kiértékelésével.

 

Ön itt van: Kezdőoldal Akusztika

Kapcsolat

Telefon: +36309946437

Email: info@luxoraudio.eu

A szolgáltató neve: Pap László e.v.

Székhely: Fót, Berda József u. 7/b

Nyilvántartási szám: 57041003

Adószám: 58691876-1-41