.

Online akusztikai oktatások

Évek óta nagy érdeklődés mellett tartok akusztikai oktatásokat, amik a járvány miatt tavasztól online, interaktív formában zajlanak a korábbinál jóval kedvezőbb részvételi díjjal. Az eddigi összejöveteleken megpróbáltam bemutatni a szobaakusztika elméleti hátterét és kitértünk az akusztikai mérés módszereire is, ám ez a két nagy téma nehezen fért be a 3-4 órás időtartamba. Ezért 2021-ben új, megosztott tematikával folytatódik a sorozat. Mostantól önmagában tárgyaljuk a teremakusztika elméleti hátterét és az akusztikai tervezést, így a résztvevők mélyebb elméleti és gyakorlati ismereteket kaphatnak a zenehallgató és moziszobák optimalizálásához. Egy új előadás sorozatban pedig a népszerű REW szoftver használatát tanulhatják meg, megismerkedhetnek az akusztikai mérőeszközökkel, mérési eljárásokkal és a mérési eredmények kiértékelésével.

 

Az akusztika jelentőségéről

Régóta tart a küzdelem, amiben néhányan az akusztika jelentőségét próbáljuk hangsúlyozni a zenehallgatók táborában. A rögzült reflex legtöbbeknél azt diktálja, hogy a jobb hangzást megcélozva inkább vesznek egy komolyabb erősítőt, nagyobb hangdobozt, drágább kábelt, mint hogy a helyiség akusztikáját javítsák. Sok éves kilátástalanság után mostanában úgy érzem, olvadni kezd a jég, egyre többen látják be, hogy érdemes foglalkozni a témával, hiszen kevés munkával és befektetéssel általában nagyobb javulás érhető el az akusztika rendezésével, mint bármilyen készülék cseréjével. Egyre több helyre hívnak akusztikai mérés és tanácsadás céljából, így az én tapasztalataim is fokozott tempóban gyűlnek. 

Nagy még a tájékozatlanság, ezért néhány általános információ álljon itt is!  

Akusztikai oktatás

Havi rendszerességgel tartok akusztikai mérés és tervezés témakörben csoportos oktatást. A résztvevők hasznos elméleti és gyakorlati ismereteket kapnak zenehallgató, vagy moziszobák akusztikai tervezéséhez, építéséhez, optimalizálásához. Nem merev előadásról, sokkal inkább moderált társalgásról, szakmai beszélgetésre kell számítani.

 

Az akusztika tervezhetősége

Több beszélgetésben is visszatérő kérdés az akusztikai beavatkozás modellezhetősége és az utólagos ellenőrző mérés szükségessége. Az akusztikai egy teljesen logikus fizikai terület, ennek értelmében kiszámítható, tervezhető, meglepetések nélkül.

Akusztikai mérés

 

Közelitek az ezres számhoz, ami az általam végzett helyszíni akusztikai mérések mennyiségét illeti. Nagy ünnepséget nem tervezek, de a millenium alkalmából kicsit végiggondoltam, honnan indultunk, hova érkeztünk és közben mi változott. 

Ön itt van: Kezdőoldal Akusztika

Kapcsolat

Telefon: (+36) 309946437

Email: info@luxoraudio.eu

A szolgáltató neve: Pap László e.v.

Székhely: 1137 Budapest, Radnóti u. 38.

Nyilvántartási szám: 57041003

Adószám: 58691876-1-41