.

Akusztikai mérés

 

Közelitek az ezres számhoz, ami az általam végzett helyszíni akusztikai mérések mennyiségét illeti. Nagy ünnepséget nem tervezek, de a millenium alkalmából kicsit végiggondoltam, honnan indultunk, hova érkeztünk és közben mi változott. 

 
8-10 évvel ezelőtt akusztikai tájékoztató menetelésem kezdetén jellemzően értetlen, gyanakvó, rosszabb esetben lesajnáló arcot vágtak az érdeklődők, mikor sorolni kezdtem szobájuk jellemzőit, de manapság már egyre kevesebb meglepődést látok, ami talán azt is jelenti, hogy időközben közismertté vált az akusztikai paraméterek jelentése és fontossága. Már nem hangzik kínaiul az utózengési idő, a lecsengés spektrális eloszlása és a módusok működésével is egyre többen tisztában vannak. Kevesen dőlnek már kardjukba, mikor szembesülnek vele, hogy hiába a körültekintően kiválasztott és sok pénzért megvásárolt hangsugárzó, erősítő, a rossz akusztika képes bármelyik produkciót elrontani. Tanácsadóként kicsit büszke vagyok erre az általános tájékozottságra, de a gyártókat is dicséret illeti. Az akusztikai panelek ma már nem ormótlan képződmények, amik házasságokat dönthetnek romba, hanem igényes kinézetű lakberendezési tárgyak, amik inkább hasonlítanak festményekre, vizuális látványelemekre, szobadíszekre, mint ipari termékre. Mindezek ellenére talán mégsem felesleges leírnom, miből is áll az akusztikai mérés és mit kap a megrendelő.
 
A helyszíni mérés során megvizsgálom a helyiség akusztikai paramétereit, feltárom a hibákat és a mérési eredmények alapján megtervezzük az akusztikai kezeléshez szükséges eszközöket, elhelyezésüket.
Maga a mérés a helyszínen 30-60 percet vesz igénybe szereléssel együtt. Szükség van hozzá egy elfogadható minőségű hangsugárzóra és erősítőre, minden mást (jelforrás, műszerek, adatrögzítők, kábelek, mikrofon) én viszek. A szoba paramétereit mérjük, így a hangsugárzó és az erősítő minősége másodlagos, de ideális esetben a szobába szánt lejátszó rendszeren keresztül végezzük a vizsgálatot. A mérés idejére kikapcsolunk minden elektronikus szobakorrekciót, de ezek működését is ellenőrizhetjük, ami igen tanulságos eredményeket szokott adni. A vizsgálat során különféle zörejeket játszok le és rögzítek vissza, amihez nem árt a csend és némi türelem. A hangerő nem bántó, de a lejátszott műsor egyáltalán nem szórakoztató, tehát késő este nem célszerű bosszantani vele a szomszédokat.
 
A mikrofonnal befogott adatok egy számítógépen gyűlnek össze. Néhány grafikont rögtön a mérés után is tudok mutatni a helyszínen és ezek alapján nagy vonalakban meg is tudjuk beszélni, mik a komolyabb problémák és ezek elhárításához milyen beavatkozások szükségesek. Részletes elemzéshez némi számolásra van szükségem, ezért ezt pár nappal később küldöm emailben, amiben szerepelnek a mérési eredmények, ezek grafikus és szöveges értelmezése, a szoba akusztikai jellemzése a hibák felsorolásával, illetve javaslataim a helyzet javítására. A mérés segítségével meg tudom mondani, milyen akusztikai beavatkozásra, panelre, anyagra van szükség, ezekből mennyit és hova kellene tenni ahhoz, hogy megfelelő hangzást kapjunk, legalábbis ne a szoba legyen a leggyengébb láncszem a rendszerben. Tudok ajánlani konkrét paneleket, gyártókat, de otthoni kivitelezéshez is szívesen adok tippeket, segédleteket.

A hangzás minőségéért nagy mértékben felelős az akusztika, de nem árt azzal sem tisztában lenni, milyen minőségű hangot szólaltat meg a hangdoboz, a lejátszó rendszer önmagában. Ezért házimoziknál az akusztika vizsgálata mellett el szoktam végezni a csatornák hangerejének műszeres kalibrálását, az elektromos "szobakorrekció" és az EQ működésének ellenőrzését, módosítását.

A helyszíni akusztikai mérés és tanácsadás megrendelhető írásban a info@luxoraudio.eu címen és telefonon a +36309946437 számon.
Teaser Reverberation Time RT60 1200 500
Ön itt van: Kezdőoldal Akusztika Akusztikai mérés

Kapcsolat

Telefon: (+36) 309946437

Email: info@luxoraudio.eu

A szolgáltató neve: Pap László e.v.

Székhely: 1137 Budapest, Radnóti u. 38.

Nyilvántartási szám: 57041003

Adószám: 58691876-1-41