.

Az akusztika tervezhetősége

Több beszélgetésben is visszatérő kérdés az akusztikai beavatkozás modellezhetősége és az utólagos ellenőrző mérés szükségessége. Az akusztikai egy teljesen logikus fizikai terület, ennek értelmében kiszámítható, tervezhető, meglepetések nélkül. A folyamat helyszíni szemlével, a megrendelő igényeinek, céljainak felmérésével indul, majd az akusztikai mérések következnek. Az ebből kapott adatok alapján jól feltérképezhetők a helyiség akusztikai jellemzői, szemmel láthatóvá válnak a hibák, problémák. A szoba elrendezése, fizikai méretei, bútorzata, a falszerkezetek kialakítása is fontos információ. Mindezek birtokában elrugaszkodhatunk a valóságtól, a szoba viselkedése modellezhetővé válik.

Szokványos, szimmetrikus téglatest alakú helyiségnél ez egészen könnyű, bonyolultabb térkialakításnál nehezebb, de itt sem lehetetlen, főleg ha az ingyenes (azaz butácska) szoftverek mellett hajlandóak vagyunk komolyabb eszközöket is hadrendbe állítani. A modellezés eredményeként virtuálisan kipróbálhatjuk, miként alakul a szoba viselkedése különböző akusztikai beavatkozások nyomán, így nem kell a helyszínen naphosszat kísérleteznünk kamionnyi panellel felszerelkezve, a megrendelő életét és lakását felborítva. A sikeres szimuláció eredményeként ismertté válik a szobába szükséges akusztikai eszközök fajtája és mennyisége, az ideális elhelyezés, de a számítástechnika vívmányai mellett a személyes rutinnak is van értéke.
 
Az akusztikai eszközök elkészítése szakmunka (de ügyes kezűek maguk is próbálkozhatnak vele) és nem árt, ha a rátermett gyártó egyedi paneleket is hajlandó elkészíteni. Ha a tervezett beavatkozás pontosan, érdemi módosítás nélkül valósul meg, komoly esélyünk van rá, hogy minden a terveinknek megfelelően alakul és azokat az akusztikai paramétereket kapjuk, amiket megcéloztunk. Ez garantáltan maga után vonja az ügyfél elégedettségét is, hiszen a jobb akusztika előnyei a laikusok számára is azonnal felismerhetőek.
 
Itt következik a kérdés, újabb méréssel ellenőrizzük-e a beavatkozás hatásait. Mérnökként azt mondom, hogy az esetek többségénél ez műszaki szempontból nem szükséges, de vannak más szempontok is. Ha a megrendelőben van némi technikai kíváncsiság, számára hasznos lehet, ha a fülével érzékelt változást a mgrafikonokon is látja és persze a tervezőnek is hasznos infó, a modellezés mennyire egyezik a valósággal. Az eddig általam megvizsgált kb 750 zenehallgató és moziszobának 5-10 %-ánál volt lehetőségem utólagos ellenőrző mérést végezni. Egyetlen eset sem volt köztük, ahol a valóság nagy mértékben eltért volna az előzetes számításoktól. E tényre is támaszkodva általában nem szorgalmazom az ellenőrző mérést, de kérésre természetesen szívesen elvégzem.
 
Álljon itt egy példa a tervezett és valós produkció hasonlóságára. Egy nagy méretű (70 m2, 270 m3) moziszoba akusztikai átalakítása készült el a közelmúltban és volt szerencsém a megrendelő kérésére előzetes és utólagos méréseket is végezni. Az eredeti állapotban végzett mérés ilyen utózengési eloszlást mutatott:
RT before 
A megcélzott átlagolt utózengési idő 70 és 10k Hz között 0,45 - 0,5 sec volt a 100 Hz feletti oktávokban. Ez némileg magasabb, mint amit átlagos házimozi szobáknál beállítunk, de ennek a helyiségnek a térfogata is jóval nagyobb az átlagnál. A begyűjtött adatok alapján elvégeztem a modellezést és néhány nappal később elküldtem a javasolt beavatkozás részleteit. Kb 20 m2 széles sávú fali és mennyezeti elnyelő síkpanelt, 4 m2 diffúzort, 4 db sarokba építendő elnyelőt, 4 db egyedi rezonátort, 8 m2 speciális szőnyeget és 30 m2 könnyű textíliát javasoltam telepíteni meghatározott elrendezéssel. Módosításokat javasoltam a helyiség bútorozásában és a technika eszközök elhelyezésében is. Néhány napig még konzultáltunk a beszerzési forrásokról, színvilágról, rögzítési megoldásokról, majd kíváncsian vártam a fejleményeket. Ügyfelem részben gyári panelekkel, részben saját keze munkájával valósította meg a beavatkozást. A szoba technikai berendezései 35M Ft értéket képviselnek, az akusztikára költött összeg ennek századát sem érte el. A munka végeztével kaptam egy lelkes köszönő levelet és egy felkérést az újabb mérés elvégzésére. Nagy örömünkre az alábbi utózengési görbét rajzolta ki a műszer: 
RT after 
A tervezés során kitűzött érték tökéletesen megvalósult, hála a fizikának és a precíz kivitelezésnek. Az utózengés persze csak egyetlen paraméter a sok közül, de rendbe tétele alapszintű elvárás. Ha az oktávok zengési értékei között túl nagy különbség van, felborulhat a hangzási egyensúly, a túl hosszú zengés pedig elmossa az impulzusokat, dinamikailag szegényessé teszi a hangzást. További tanulságos infókat adnak az alábbi ábrák is. Elsőként a harmonikus torzítás a beavatkozás előtt és után:

Dist beforeDist after 

Látványos és tanulságos a szoba impulzusválasz ábráin látható különbség is:
Imp before

Imp afterBátran kijelenthető, hogy ebben a projectben is tökéletesen teljesültek a célok, a helyiség modellezett és valós viselkedése között nincs érdemi különbség.

Egy orvos nem ír fel olyan gyógyszert, aminek nem ismeri a hatását. Egy szakács nem tesz az ételbe olyan összetevőt, aminek nem ismeri az ízét. Én nem ajánlok olyan panelt, aminek nem ismerem a működését (pedig a kereskedők erősen tukmálnak mindenfélét). Az akusztikai panelek nem bonyolult szerkezetek, a kiváltott hatást leginkább a felhasznált anyag és az elhelyezés határozza meg, ezek pedig kiismerhetőek, modellezhetőek. Ha mindig mindent csak méréssel tudnánk fejleszteni modellezés nélkül, a konstruktőrök már rég kihaltak volna, nem létezne termékfejlesztés és soha nem jutottunk volna ki a világűrbe. Örömmel kimegyek másodszor is egy helyszínre, hiszen ez számomra is egy visszacsatolás, de ezt a megrendelők 95 %-a nem kéri, ők megelégszenek azzal, amit a saját fülükkel hallanak.
 
Ön itt van: Kezdőoldal Akusztika Az akusztika tervezhetősége

Kapcsolat

Telefon: +36309946437

Email: info@luxoraudio.eu

A szolgáltató neve: Pap László e.v.

Székhely: Fót, Berda József u. 7/b

Nyilvántartási szám: 57041003

Adószám: 58691876-1-41