LuXor PC

Az érdeklődők számára talán már nem teljesen ismeretlen a Luxor PC elnevezés. Története akkor kezdődött, mikor az otthoni számítógépes zenelejátszás még inkább nevetség tárgyát képezte és a PC egyáltalán nem volt elfogadott audiophile eszköz, dacára annak, hogy a zenei felvételeket készítő hangstúdiókban már akkoriban is a legfőbb eszköznek számított. Idővel hozzám hasonlóan egyre több otthoni felhsználó is megkedvelte a vele járó kényelmet, rugalmasságot, no és a dinamikus fejlesztéseknek köszönhetően gyorsan javuló hangminőséget is.

A sok éves folyamat kezdetétől nagy segítséget kaptam a tajvani Paul Pangtól, eleinte alkatrészekben, majd szakmai tanácsokban. Kapcsolatunk mostanra olyan szintre fejlődött, hogy felmerült a közös termék és vállalkozás ötlete is. Mindennek eredményeként a Luxor PC szinte teljesen Paul fejlesztéseire épül, de a gyártás hozzám került, én szolgálom ki az európai megrendelőket, ő pedig a világ többi részére szállít.

A készülék továbbra sem fotogén, a belső változások sora igen hosszú a korábbi verziókhoz képest. Egyetlen dolog maradt a régi verzióból, a gépház továbbra is az elmúlt években bevált típus. Masszív felépítése és magas hűtési potenciálja megbízhatóan látja el legfőbb feladatát, a hőtermelő alkatrészeket megfelelő hőmérsékleten tartja. A tápegység melegedő alkatrészeit közvetlenül a gépház hűtőbordáira rögzítjük, a legerősebb hőforrást jelentő központi processzor pedig réz hőcsövezéssel kapcsolódik a hűtőfelülethez.
LuXor Numbers
Teljesen megváltozott a tápellátás, amiben helyet kapott egy tápszűrő blokk (1), ami a hálózat felől érkező elektromos zajok távol tartását végzi. A toroid transzformátor (2) kettős árnyékolást és impregnálást kap, így nem kell kellemetlen búgástól és a hangminőségre is káros elektromágneses szennyezéstől tartani. A részegységek működtetéséhez szükséges áramot lineáris analóg tápegység (3) állítja elő, melyben külön áramkör szolgálja ki a központi processzort, az órajel generátort, az alaplapot és az USB kártyát, így az egységek az általuk termelt elektromos zajjal nem nehezítik egymás életét. E megoldással az erősen váltakozó áramfelvételt produkáló processzor és a konstans fogyasztású egységek el vannak különítve, nem terhelik egymás áramköreit. Az alkatrészek és a szoftveres beállítások optimalizálásával igen alacsony energia fogyasztást sikerült elérni. A LuXor PC áramfelvétele standby üzemmódban 2 W, üresjáratban 30 W, zenelejátszás közben 35 W (jRiver, valós idejű PCM/SSD konverzió), full HD videó magas minőségű lejátszásakor (KODI, DSPlayer, madVR, NGU Sharp beállítással) pedig 50-55 W.
Power
Új alaplap, új chipkészlet, új processzor. A 4 magos Intel Kaby Lake központi processzor, a HD 630 grafikai egység (5) és a 8 GB DDR4 RAM bőséges erőt ad a gépnek a zene- és filmlejátszáshoz. A zajtalan, alacsony fogyasztású és kis méretű szilárdtest memóriák (SSD) végre megfizethetővé váltak, így a LuXor PC-be is ilyen tárolók kerülnek a régi zajos, sok káros rezgést és hőt előállító merevlemezek helyett. Az SSD-ket közvetlenül az alaplapra szereljük, így nem kell bajlódni a kábelezéssel, elhelyezéssel, rögzítéssel. Az operációs rendszert tartalmazó meghajtó mellett lehetőség van egy nagyobb, akár több TB méretű SSD beépítésére is (6), amin egy komolyabb méretű zenei gyűjtemény is elfér. (1 TB-os SSD-n nagyjából 2 ezer album tárolható veszteségmentes formátumban.) Nagyobb zenei, vagy filmgyűjtemény tárolására külső merevlemez, vagy hálózati adattároló (NAS) használata javasolt.

A Paul Pang USB kártyák a Luxor PC-k elmaradhatatlan alkatrészei, minőségi összeköttetést biztosítanak a gép és a külső eszközök (D/A konverterek, hangprocesszorok) között. Az új verzióban már egy új, kimondottan ehhez a géphez kifejlesztett, önállóan nem kapható verzió kapott helyet, a PP v5 USB 3.0 kártya (7).
 
A digitális hangtechnika egyik legfontosabb paramétere a mintavételi frekvenciához igazodó órajel stabilitása, pontos ütemezése. Ám a rendszerbe kötött digitális készülékek saját órajele kisebb-nagyobb mértékben eltér egymástól, ami lejátszási problémákhoz, ütemcsúszás (jitter) jelenséghez, jeltorzuláshoz vezet, amit néhányan - degradálóan - digitális hangzásnak neveznek. A professzionális stúdiókban ilyen lazaság nem megengedett, az ott használt készülékek szinkronizálását egy nagy pontosságú, központi órajel generátor oldja meg, biztosítva a zavarmentes működést a néha egészen hosszú és bonyolult jelutakon is. Miért ne használnánk ezt a megoldást otthoni rendszereinkben? E gondolatra építve a  LuXor PC fejlesztésének fő iránya a részegységek szinkronizálása volt. A koncepció alapja egy fűtött, hőszabályozott OCXO kristály oszcillátor (4), ami a kommersz készülékekben használt rezgőköröknél jóval pontosabb órajelet állít elő. A LuXor PC adattovábbításért felelős egységei (SSD-k, alaplap, hálózati és USB kártya) a központi egységről kapja a stabil órajelet, így katonás fegyelemben és tökéletes szinkronban működnek.
 
A gépben semmilyen mozgó alkatrész nincs, így nem is kelt mechanikai rezgéseket, de a masszív gépház a kívülről érkező rezgéseket is hatékonyan csillapítja, tartós használat esetén is biztosítja a normális üzemi hőmérsékletet. Néhányan aggódnak a passzív hűtésű számítógépek melegedése miatt. A gyanútlan megfigyelőnek meglepő lehet, hogy a gépház üzem közben kézmeleg, de ez teljesen normális jelenség, a hő így távozik a készülék belsejéből. Az alábbi ábrák a LuXor PC központi processzorának hőmérsékleti változását mutatják bekapcsolás után 5 órás zenelejátszás, illetve egy 90 perces full HD film lejátszása során (23 fokos környezeti hőmérséklet mellett):
LuXor 02 2500MHz audio
LuXor 02 2500MHz video
 
Audio felhasználás közben a hőmérséklet nagyjából 2 órán át folyamatosan emelkedik, majd 36 C fokon állandósul. Video lejátszás közben (a magas képminőséget adó, de viszonylag sok számítás igénylő madVR algoritmust használva) a hőmérséklet 1 óra után állandósul 38 fok környékén. Ezek az értékek messze alulmúlják az alkatrészgyártók által engedélyezett 75-80 C fokos határértéket. A gép processzora tartós üresjáratban nagyjából 33 fokos, tehát csupán 10 fokkal melegebb a környezetnél. Mindez persze csak akkor igaz, ha a gépház képes hőt leadni, tehát nincs letakarva, szűk szekrénybe szorítva, amit a passzív hűtésű készülékeknél kerülni tanácsos.
 
A LuXor PC-t audio és video lejátszásra hangolt BIOS beállításokkal szállítjuk. Igény esetén a szükséges szoftverek telepítését és beállítását is elvégezzük, de ezek megvásárlása, regisztrálása a megrendelő feladata. Helyszíni telepítésre, használati betanításra is van lehetőség, továbbá vállaljuk film és zenei gyűjtemények rendszerezését, optimalizálását is, mivel ez a számítógépes lejátszás kényelmének egyik alapja. Továbbra is biztosított a felhasználók teljes körű támogatása, de rendszeres értesítést kapnak a fejlesztésekről, frissítési lehetőségekről is.

A gép műszakilag nagyrészt megegyezik a Paul Pang gyártásában készülő PPA Serverrel (ára 4.990 USD), de a LuXor PC lelkében erősebb processzor dolgozik, illetve itt az USB kártya is külön tápellátást kapott.
 

Saját portékát dicsérni visszatetsző viselkedés, de mivel a LuXor PC esetében felhasználó is vagyok, így a bemutatóba talán befér néhány szubjektív gondolat. Számomra is meglepő a hangzás változásának mértéke a korábbi Luxor PC-k produkciójához képest. Mértékegységünk továbbra sincs a hangminőségre, de talán magáért beszél, hogy az új LuXor PC jóval élvezetesebb, folyékonyabb, gyorsabb, dinamikusabb megszólalást ad mindenféle szoftveres hangolás nélkül is, mint a korábbi verziók jó néhány trükk, optimalizálás után sem. Másik meglepő tanulság számomra, hogy az új verzió hangzásán kevésbé módosítanak a szoftveres állítások, amiket eddig kötelezőnek gondoltam, de most nélkülük sincs komoly hiányérzetem. Persze itt is használható az AudioPhil Optimizer és a Fidelizer, hallható is a hatásuk, de a különbség olyan gyenge, hogy én kihagyom a velük járó macerát. Egy jól beállított jRiver a felesleges szolgáltatásoktól megszabadított Windows 10, vagy Windows Server rendszeren, vagy a Linux alapú lejátszók (Daphile, AP Linux) egyaránt nagyszerű élményt képesek nyújtani az új LuXor PC segítségével.
Luxor PC inside

Műszaki adatok:

Ház kialakítása:           passzív hőcsöves hűtés
Tápegység:                  árnyékolt toroid transzformátor, 4 körös lineáris tápegység
Központi processzor:  Intel i5 Kaby Lake
Memória:                     2 x 4 GB DDR4 RAM
Grafikus processzor:   Intel HD 630
Rendszerlemez:          120 GB SSD
Háttértár:                     opcionális zenei tárhely 1 TB SSD
 
Csatlakozások:            HDMI, DVI, D-SUB
                                    Paul Pang v5 USB 3.0 kártya
                                    4 db USB 3.0, 2 db USB 2.0
                                    alaplapi 7.1 audio, PS2, RJ-45 GB ethernet
 
Energia fogyasztás:    standby állapotban 2 W
                                    audio lejátszás során 30-35 W
                                    videó lejátszás során 50-55 W
                                    maximális terhelésen 75 W  
 
Mechanikai méret:     44 x 32 x 11 cm (szélesség x mélység x magasság)
Tömeg:                      13 kg
 
Az új LuXor PC 2018. márciustól kapható. Szállítási határidőről, árról, további műszaki információkról elérhetőségeinken lehet érdeklődni.

Kapcsolat

Telefon: (+36) 309946437

Email: info@luxoraudio.eu

A szolgáltató neve: Pap László e.v.

Székhely: 1137 Budapest, Radnóti u. 38.

Nyilvántartási szám: 57041003

Adószám: 58691876-1-41