vasárnap, 18 augusztus 2019 23:47

Fülekezés 2. - Altisztek

Rate this item
(4 votes)
 
Érdemes nem elfelejteni, hogy a fejhallgatók produkciója egy speciális élmény az agyunknak. Kizárjuk magunkat a világból, a hangforrás néhány centire van a dobhártyánktól, az irányérzékelésünk is teljesen másként működik ilyenkor. A fülesek átvitele általában csúnyább, mint a hangsugárzóké, mindegyiknek van egy speciális hangszínezete. Gyakran olvasható, hogy a fejhallgatókkal kiejtjük a képletből a szoba problémás akusztikáját, de azt már ritkán teszik hozzá, hogy létrehozunk vele egy újat, ami szintén nem mentes az anomáliáktól. Mindezek miatt (is) felhelyezés után a véleményalkotással célszerű várni néhány zeneszámot, míg az agyunk elfogadja, megszokja az új élményt (bár ez mindenféle tesztre igaz). Pár perces kapkodással, ki-bedugdosós A/B teszttel nem igazán lehet kiismerni egyik eszközt sem, az elhamarkodott ítélettel könnyen becsaphatjuk magunkat, rosszabb esetben az olvasót is.

 

 

AKG K550 2

AKG K550 (70.000,- Ft)

 
Nem kis önbizalommal élve REFERENCE CLASS jelszóval hirdeti az osztrák gyár, Home kategóriájuk derékhadában. Zárt kivitel, 50 mm-es membránok, 200 mW terhelhetőség, 3 méteres féloldali OFC vezetős kábel, 32 ohm impedancia, 114 dB érzékenység (ez vélhetően valami félreértés lehet), 305 g tömeg, jól látható oldaljelölés.
 
A nagy méretű kagylók és az elegáns kivitel miatt első ránézésre szimpatikus darab. Könnyen fejre szabható, stabilan tartja magát. A súlya nem kicsi, de előnyös eloszlása miatt komfortos, kényelmes viselet lenne, de... nem nekem. Sehogy sem tudtam kibékülni vele. A teljesen zárt kivitel miatt (?) folyamatosan olyan érzésem volt, hogy túlnyomást hoz létre a fejemben. A nem túl jó szellőzésű bőr párnák csak fokozzák ezt a klausztrofóbiás érzést, szóval a K550 nálam komoly hátrányba került már az első percben. Előnye a családbarát üzemmód, mivel a jó hanggátlás miatt a külvilág alig hall valamit a fejünkben daloló hangokból.
 
Megszólalásban "szerencsére" nem ennyire ellentmondásos a helyzet. A K550 erőtlenül, hamisan muzsikál. Az alsó két oktáv nem képviselteti magát, emiatt erősen kukorékolós produkciót tolt a fejembe, néhány tuttinál még be is torzult szegény. Sovány vigasz, hogy viszonylag korrekt színpadképet rajzol, de ez nem menti meg a csúfos vereségtől. Nem értem a koncepciót és a középkategóriás árat sem, hacsak ki nem kötjük, hogy a K550-est csak nézni szabad, hallgatni nem.

 

 
 ATH AD500X

Audio-Technica ATH AD500X AIR (56.000,- Ft)

 
A lendületes japán gyár Hi-Fi fejhallgatóinak középkategóriás típusa. Teljesen nyitott kivitel, 53 mm-es membránok, 500 mW terhelhetőség, 3 méteres féloldalas OFC vezetős kábel, 48 ohm impedancia, 100 dB érzékenység, 235 g tömeg.
 
 
Gyönyörő darab és amilyen a kinézete, nagyjából olyan a lelke is. Kifinomult, kecses, díszes, könnyed. Az énekhangjai kissé náthásak, a basszusai nem elég súlyosak, de összességében igen szerethető hangot produkál. Szép teret rajzol a muzsikusok köré, a hangszerek hangja is élvezetes. Szalóki Ági hangjában megmutatkozik a gyermeki énje, Vivaldi hegedűiben végre hallatszik a nemes fa, nem csak a húrok. Ha kicsit erősebb, vaskosabb lenne, az AD500X eséllyel pályázhatna a trónra is. Mellette szól még, hogy a csapat legkönnyebben hajtható indulója, nem igényel erőművet maga elé, viszont semmit nem tart magában, nyitott felépítése miatt bőségesen megszórja környezetét hangokkal. Éjszakai zenehallgatásnál családi környezetben könnyen teremthet okot egy kiadós veszekedésre.
 
 
 

Beyer DT880 2BEYERDYNAMIC DT880 (80.000,- Ft)

 
Igazi legendát tisztelhetünk benne, egy évtizednél is régebben van jelen a piacon, ami a HiFi-ben mindig jót jelent. Félig nyitott kivitel, 45 mm-es membránok, 100 mW terhelhetőség, 3 méteres féloldali kábel, 250 ohm impedancia (de rendelhető 32 és 600 ohmos kivitel is), 96 dB érzékenység, 290 g tömeg.
 
Meglehetősen spártai, praktikus kivitel, még a típusszámot is nehéz megtalálni rajta. Ha én lennék a DT880 látványtervezőjének főnöke, az illető erősen aggódhatna az állása miatt, de itt legalább fém alkatrészekkel is találkozunk a sok műanyag között. Viseletében sincs semmi különleges, egyszerűen csak a fejemen marad minden extra és rossz érzés nélkül. Az egyszerűség néha előny is lehet.
 
Érdekes módon (?) itt is megjelenik a külső kivitel a hangzásban. Semmi fitogtatás, semmi extra, semmi színészkedés, csak nagy adag alázat, precizitás és hatékonyság. Egyértelműen ez a legtermészetesebb, leghűségesebb hangzás a mezőnyben. A hangszerek hangja valódi textúrát kap, az énekesek emberként viselkednek, mindannyian külön személyiségek. Dee Dee Bridgewater és zenekara itt játszik a fejemben, minden rezdülésüket érzem, még fejük ütemes bólogatásait és az énekesnő kacér mozdulatait is látni vélem. Szalóki Ági éneklés közben minden szót játékszerként kezel, végre nem gépiesen produkálja magát (ahogy az való életben sem). Robert Cray is ledobja a flitteres fellépőruhát és vérbeli blues zenészként viselkedik, a Porcupine Tree pedig konkrétan ledarálja a közönséget. Nehéz belekötni ezekbe a produkciókba, de nem adja könnyen magát a Beyer, határozottan megköveteli a tisztességes kiszolgálást. Ha kicsit problémásabb lenne, már a TEAC DAC sem hajtaná meg, tehát vásárlása esetén számolnunk kell még egy komolyabb beruházással.
 

 

Shure 840Shure SRH840 (48.500,- Ft)

 
A tengerentúli gyár nem túl széles füles kínálatának egyik középsúlyú példánya. Zárt kivitel, 40 mm-es membránok, 1 W terhelhetőség, 3 méteres cserélhető féloldali spirálkábel, 44 ohm impedancia, 102 dB érzékenység, 318 g tömeg. Kicsit kilóg a mezőnyből "olcsó" kinézete és kivitele alapján, nagyon műanyagos érzetet kelt, használat közben még a szerényebb árcímkéjű darabok recsegését is produkálja, ettől eltekintve kényelmes a viselése.
 
Bizony itt sem független a hang és a külső egymástól. A sok műanyag a hangszerekre is rátelepszik, nehéz felismerhető instrumentumot találni a giccses előadásban. A hallható sáv alsó és felső részlege tüntetőleg távol marad, de legalább hasonlóan teszik ezt, így egyensúlyban maradnak a dolgok. Pozitívum, hogy a 840-es saját fogyatékait nem fedezi színészkedéssel, nem próbálja a mély basszusokat egy oktávval magasabb hangokkal pótolni. Elektronikus zenére akár még jó is lenne, ha nem lenne erőtlen az alsó szekció. Kényes vagyok a természetességre, így ez a füles sajnos nem az én világom.


 

Shure 940SHURE SRH940 (68.000,- Ft)

 
A jenkik másik termékét a gyártó kimondottan hangmérnöki munkákhoz ajánlja. Nosza! Zárt kivitel, 40 mm-es membránok, 1 W terhelhetőség, 3 méteres cserélhető féloldali spirálkábel, 42 ohm impedancia, 100 dB érzékenység, 322 g tömeg. Egy fokkal bizalomkeltőbb kivitel, ami komfortban is magasabb szintet jelent. Itt már nincsenek a kistestvérnél élvezhető recsegések, minden szempontból komolyabb darab. Nem kis súlya ellenére stabilan a fejemen marad.
 
Azonnal hallhatóan más liga, mint 840-es rokona. Finomabb, erősebb, nemesebb hang, a spektrumból is többet mutat meg, de jónak ezt sem mondanám. Teret nem igazán tud ábrázolni, a hangszerek itt is furák, de enyhébb sebeket ejt a hallásomon, mint testvére. Azonban ez sem az a produkció, amivel együtt tudnék élni.
 
 
 
 
Ebben a kategóriában már nem szívesen kötünk durva kompromisszumokat, kevés hibát bocsátunk meg sértődés nélkül. Ahogy a közkatonák ütközetében, ezúttal is hamar elesett a csapat nagyobbik része, de azért maradt két potenciális győztesem, akikre szerintem komolyabb hadműveleteket is bízhatnék, azaz hajlandó lennék együtt élni velük. Az Audio-Technica AD500X nagyon szerethető és gyönyörű példány, de sajnálatos mértékben szégyenlős, nem mer igazán odasózni, így csak szakaszvezetői feladatokat bíznék rá, azokat bizonyára tisztességesen ellátná. A század vezetésére a Beyerdynamic DT880 tűnik legalkalmasabbnak. Magabiztos, nehezen megingatható produkciója követendő példa lehet a beosztottak számára, egyben komoly elrettentő erő az ellenségnek.
 
 Legközelebb lábujjhegyre állva felsőbb szintre tolom a lécet és a tábornokok között rendezek versenyt a 100e Ft feletti árkategóriában, ahol már csak a tökéletes produkció lesz elfogadható. A főtisztek úgyis randa pocakot eresztettek a karácsonyi dőzsölés közben, ideje lesz kicsit táncra perdülni!
 
A fejhallgatókat a Hangbarlangtól kaptam kölcsön, köszönet jár nekik a segítségért.
 
 
Read 2592 times
Ön itt van: Kezdőoldal Cikkek Tesztek blog Fülekezés 2. - Altisztek

Kapcsolat

Telefon: (+36) 309946437

Email: info@luxoraudio.eu

A szolgáltató neve: Pap László e.v.

Székhely: 1137 Budapest, Radnóti u. 38.

Nyilvántartási szám: 57041003

Adószám: 58691876-1-41