péntek, 22 november 2013 18:47

ASUS Xonar Essence One DAC - Divathullámvölgy

Rate this item
(5 votes)

A piacon rendszeresen feltűnik néhány termék, melyeknek sikerül megkülönböztetett figyelmet és népszerűséget elérniük úgy, hogy nem értjük az okokat. Foghatjuk a különösen hatékony marketingre, vagy néhány elégedett tulajdonos buzgóságára, de leginkább csak értetlenkedünk. Ilyen divathullámot lovagolnak meg sikerrel a számítástechnikai nagyhatalom, de mostanában a HiFi világban is szerencsét próbáló ASUS első audió termékei, a Xonar belső hangkártyák, újabban pedig az Xonar Essence One külső D/A konverter. Első gondolatban meglepően alacsony árra és a gyártó hírnevére fognám a népszerűséget, de a készülék nem nevezhető olcsónak, 140-160e forintos árával a PC-s világban kimondottan drága, de a hifistáknál is túllövi az alsó árkategória határát. Kíváncsi voltam, miben rejlik az Essence népszerűsége, ezért egy rapidrandira kölcsön kértem egy bejáratott példányt.

DAC-ok terén el voltam kényeztetve mostanában, csupa nagyszerű példánnyal sikerült hosszabb és elégedett kapcsolatba keverednem. A Kingrex UD384, az Altmann Attraction DAC és új szerzeményem, a TEAC UD-501 a 300e Ft alatti sáv élmenyőzébe tartozik, tehát magasan van a léc. Ezzel DAC-olva nagy önbizalommal lépett porondra az ASUS Xonar Essence. Sok lelkes ajánlás olvasható róla hazai fórumokon és a készülék külső megjelenése is biztató. Megépítettsége, szolgáltatásai nem maradnak el kategóriatársaitól. Műszaki belvilága is szimpatikus, ellátták koaxiális, optikai és USB digitális bemenetekkel, RCA és szimmetrikus XLR analóg kimenetekkel, hangerőszabályzással, az elmaradhatatlan upsampling lehetőséggel és még egy fejhallgató erősítő is belefért a projektbe.
Asus Xonar front kicsi
 A gyártó tájékoztató anyaga inkább egymást túllicitáló varázsigék gyűjteménye, abból egzakt műszaki információt nem igazán kapunk, ezért utána kell járni, ha tudni akarjuk, mi is van a dobozban. Az USB bemenetet C-Media CMI6631 receiver chip uralja, az SPDIF jeleket AKM 4113 fogadja, az analóg átalakítást BurrBrown PCM1795 D/A végzi, a DSP funkciót ADSP-21261 Sharc processzor látja el. Ezen alkatrészek által a Xonar minden bemenetén képes megszólaltatni akár 192kHz/24bit felbontású anyagokat is, az opcionális upsampling szimpatikus módon csak egész számú mintavételi frekvencia szorzást végez 352,8 illetve 384 kHz-re, a bemeneti jeltől függően. Mivel jó ideje egyetlen műsorforrással rendelkezem otthoni rendszeremben, ezért csak az USB bemenetet használtam a teszt során. Az aszinkron üzemmód ma már standardnak nevezhető a DAC-ok világában, az ASUS sem tért el ettől. A Windows 7-hez kínált meghajtó szoftver telepítése után minden szokványos lejátszási protokoll rendelkezésünkre áll. Jómagam a már sokszor bevált ASIO és WASAPI módozatokat próbáltam ki az elérhető legfrissebb firmware-rel felvértezett Xonaron.
 
Asus Xonar inside 
A néhány órás meghallgatás során eleinte csak háttérzenélésre használtam az ASUS DAC-ot, időt adva mindkettőnknek az ismerkedésre, máskor pedig próbáltam odafigyelni a produkcióra. Sajnos nem ment. Sokféle műfajjal, felbontással megkínáltam, de mindegyiknél egy meglehetősen unalmas, mosott, zavaros hangzást kaptam. Jól ismert és máskor csillogó előadóim csupán egy lehajtott fejű haknit nyomtak le valami nagyon eldugott művelődési házban 3-4 ember előtt, komisz hangosítással. Az alsó oktávnak nem jutott a gázsiból, így tiszteletét sem tette az előadáson, a felső regiszter is csak csipás és véreres szemekkel követi az eseményeket, eseménydús és fárasztó lehetett az előző éjszakája. A hallható sáv beszűkülése mellett a dinamika is komoly sebeket kap. Az ASUS úgy bánik a muzsikusokkal, mint a rossz hangmérnök a koncerten, mindenkit azonos hangerőre próbál beállítani, ezzel megölve a produkciót. Hogy teljes legyen a kétségbeesésem, mintha minden hangszert leöntöttek volna egy műanyag mázzal, tompítva a valódi fa és fém alkotóelemek nemes hatását. Esélyt adtam az upsampling varázslónak is, de itt is erőteljes kétségek törtek rám. A funkciót aktiválva bár tisztul a hangkép, de olyan mennyiségi eltérés jött létre a felsőbb oktávokban, amit csak csalással tudok megmagyarázni. Attól tartok, ezt az üzemmódot úgy próbálják eladni, hogy kikapcsolva némi vágás került a hang útjába. Nem szép dolog.
ASUS Essence back 
Nálam nem túl gyakori a fejhallgatós muzsikálás, tisztességből mégis kipróbáltam ezt a lehetőséget is. Nagyjából azt tapasztaltam, mint a hangdobozos meghallgatás során, de a Xonar erőtlensége itt még inkább megmutatkozott, pedig Sennheiser HD590 fülesem nem a nyugodtságáról és lustaságáról híres. Üröm az ürömben, hogy üzem közben akkora erővel világítanak a készülék fényei, hogy még nappal is hunyorgásra késztetnek. Lehetséges lenne, hogy az ASUS a HiFi mellett az íróasztal lámpák piacára is szeretne betörni? Mindezen élmények és néhány órás szenvedés után fejemet csóválva elcsomagoltam a készüléket. Nagy megkönnyebbülést okozott, mikor a következő percekben a TEAC DAC visszaadta hallásomba vetett hitemet.
 
Szokásomtól eltérően most nem ástam bele magam a kiszemelt cucc lelkébe, nem töltöttünk el együtt napokat. Egyszerűen nem volt kedvem a folytatáshoz, az udvariassági körök lefutása után leléptem az első randiról. Pedig az ASUS lehetőséget kínál az op-ampok cserélgetésére, ezzel egyedileg hangolható a cucc, de kétlem, hogy a fent említett hiányosságok orvosolhatóak lennének ezzel. Pont úgy vagyok az ASUS Xonar Essence One konverterrel, mint az elmúlt 2-3 évben hasonló hullámokat meglovagoló 3. és 4. generációs Cambridge Audio DacMagic-kel. Sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja, így csak a szememet csípi, nem kápráztat el semmivel, ami fontos ebben a hobbiban. Úgy tűnik, a divathullámok számára egyre kevésbé vagyok kívánatos partszakasz.
 
Az ASUS Xonar Essence One D/A konverter 120-150e Ft közötti áron kapható idehaza. Van ennek a pénznek jobb helye is szerintem.
 
 
Read 1817 times
Ön itt van: Kezdőoldal Cikkek Tesztek blog ASUS Xonar Essence One DAC - Divathullámvölgy

Kapcsolat

Telefon: (+36) 309946437

Email: info@luxoraudio.eu

A szolgáltató neve: Pap László e.v.

Székhely: 1137 Budapest, Radnóti u. 38.

Nyilvántartási szám: 57041003

Adószám: 58691876-1-41