TEAC NT-503 DAC - Gyorsítósáv

Post 2016. június 01. By In Tesztek blog
Rate this item
(5 votes)
Napra pontosan 3 évvel ezelőtt azzal kezdtem irományomat a TEAC UD-501 DAC-ról, hogy a számítógépes zenelejátszás növekvő népszerűségét üdvözöltem. Mit hozott nekünk az azóta eltelt néhány esztendő, van-e tartalék a műfajban, lehet-e ez a jövő? E fennkölt kérdések megválaszolása meghaladja az erőmet, de néhány dologban azért biztos vagyok. A PC-s, vagy ahogy sokan (tévesen) nevezik, fájlalapú lejátszás bár évtizedek óta életünk része, még bizonyosan sok lehetőséget tartogat. Erre jó bizonyíték, hogy mekkora minőségjavulást tud okozni egy modern USB kártya, egy jól megírt lejátszó szoftver, vagy egy átgondolt hardver. Ha már közel lennénk a végkifejlethez, a változások egyre kisebbek lennének, de pontosan az ellenkezőjét tapasztalhatjuk. A fejlődés gyorsul és olyan lépések tanúi lehetünk, melyekre néhány éve biztosan nem tippeltünk volna. Egy jól beállított, minőségi egységekből épült modern számítógép produkciója alaposan lekörözi a pár évvel ezelőtti masinákat és egy ligába került a komolyabb CD playerekkel, hálózati lejátszókkal.
 
Ez a fejlődés nyilván magával húzza a piac ide kapcsolható egyéb ágait is. A külső hangkártyák, majd az USB DAC-ok szárnyalásához hasonló sikertörténetet a CD lejátszók megjelenése, a 80-as évek vége óta nem láthattunk a HiFi világában. Nem is olyan régen még alapvetés volt, hogy az USB D/A konverterek SPDIF bemenete jobb hangzást produkál, ezért használtunk öszvér megoldásként USB/SPDIF átalakítókat. Ezekre a modern DAC-ok esetében egyre kevésbé van szükségünk, az USB összeköttetés hangminősége néhány készüléknél már eléri, akár meg is haladja a koax, vagy optikai összeköttetését. Egy zsákutcával kevesebb. A TEAC élharcos volt ebben a folyamatban, az elsők között alkották meg a DSD lejátszási képességgel bíró USB D/A konvertereiket, aktívan irányítják a trendeket.
 
A TEAC 4 évvel ezelőtt nagyot robbantott a mini készülékeivel. A családfő szerepét az UD-501 DAC kapta, ami komoly piaci sikereket ért el, az én rendszeremnek is stabil eleme volt pedig jónéhány D/A konverter megfordult nálam az elmúlt években. A Föld forgása azonban legalább ennyire állhatatos és a japán mérnökök is vele pörögnek. 2015 őszén adták ki az új Reference sorozat első típusait, az UD-503 DAC-ot, illetve a vele szoros rokonságban lévő NT-503 és NT-503DAB streamer konvertereket. Új megjelenések ritkán kapnak akkora visszhangot, amit e készülékek keltettek a HiFi fórumokon, jelezvén a TEAC korábbi piaci sikereit.
 
Kazuo Watanabe fejlesztőmérnök nem csupán egy bőrfeszesítő arcpakolást hajtott végre a TEAC konverterein, hanem lecserélte a teljes chipkészletet, áttervezte az analóg áramköröket, az új készülékeket telezsúfolta szolgáltatásokkal. Megtartották a korábbi típusoknál bevált gépházat, a dupla toroid transzformátoros analóg tápegységet, a dual-monó felépítést és a szimmetrikus jelutat. Az USB, optikai és koaxiális digitális bemenetek mellett itt már analóg jelek fogadása is lehetséges, de ethernet csatlakozást, Bluetooth vevőt is kaptunk. A hangerőszabályzó már nem csak a fejhallgató, hanem a vonali kimenetet is vezérli. Mindehhez jár még egy nagyobb kijelző, távvezérlő és egy mobil kütyükön futtatható vezérlő szoftver is. Ez már nem csak DAC, hanem digitális előerősítő is, ami nekem nagyon kapóra jön lecsupaszított rendszerembe (Luxor PC, DAC, aktív hangdobozok). Ennyi újítás láttán gyorsan eldöntöttem, hogy lépni fogok. Bár az új példányok beszerzése nem úgy zajlott, ahogy azt 2016-ban elvárnánk a kereskedelemtől (lásd a zárszót!), végül megérkeztek és azonnal otthon érezték magukat nálam. 

TEAC UD 503 frontTEAC UD 503 back

 
Az UD-501 is csinos készülék volt, hozzá képest az 503-asok kicsit elegánsabbak a teljesen fekete előlappal és kezelő szervekkel (ezüst színben is kaphatók). Az OLED kijelző nagyobb, informatívabb és jobban is látható elődjénél. A belvilág ismerős (az 501-esemben gyakran kotorásztam tuningolás, chipcsere során), ezért rögtön feltűnik néhány változás. Komolyabbak lettek a műveleti erősítők; az 501-be meglepően egyszerű típusokat építtek be (én meg ki), szóval indokolt volt változtatás. A régi Burr Brown D/A chip helyén büszkén pózol a (talán a közeljövő slágerének mondható) új AKM Verita 4490 áramkör, ami sokak véleménye és az én reményeim szerint is megtörheti végre a divatos Sabre chipek egyeduralmát. Natív módon kezeli az összes jelenleg használatos audio formátumot, a PCM világban 384kHz/32bit felbontásig, DSD esetében a szokásos 2,8 és 5,6 MHz-es felbontásokon túl megszólaltatja a 11,2 MHz-es anyagokat is. Számos digitális szűrővel is felvértezték, amikkel hatékonyan hangolható a megszólalás a rengeteg részlet és a nyugodtabb, folyékonyabb érzés között. PCM-nél 5, DSD-nél 3 beállítás közül választhatunk; a közöttük hallható különbség itt pregnánsabb, mint az 501-nél volt. Kérhetjük, hogy anyagainkat alakítsa át 2x, 4x, 8x nagyobb felbontásba az analóg jellé konvertálás előtt, sőt ha szeretnénk, akár DSD-be is konvertálja a PCM jelfolyamot. Lesz mivel játszani...

TEAC UD 503 inside

 
Érezhető, hogy a tervezők az USB bemenetet tekintették elsődleges jelforrásnak és továbbra is számítanak a fejhallgatózó felhasználókra, akik között az UD-501 igen elismert eszköz lett. Az UD-503 már kettős, szimmetrikus meghajtást is lehetővé tesz a komolyabb fülesek számára. A mellékelt távvezérlő praktikus darab, a készülék ki/be kapcsolását, a bemenetek és a digitális szűrők közötti választást, a beállítások közötti navigálást és a hangerő szabályzását kínálja fel számunkra. A kijelzőn az aktuális jelszintről, a lejátszott anyag formátumáról, felbontásáról és a használt szűrőkről kapunk információt. A szokványos DAC-okhoz képest szokatlanul hosszú szolgáltatási listából már csak az órajel csatlakoztatási lehetőség van vissza, külső szinkronjel generátorral is vezérelhetjük a digitális adatok továbbítási ütemét.

Míg az UD-503 "csupán" egy gazdagon felszerelt D/A konverter, az NT-503 már önálló lejátszó eszköz is. Bár az apró gépházban sok szabad hely nem volt, bepréseltek egy streamer egységet hálózati eszközökkel, ethernet porttal, bluetooth antennával együtt. Cserébe le kell mondanunk az analóg bemenetekről, de vélhetően a hálózati lejátszót vásárlók között kevesen hallgatnak analóg forrást. Én sem, bár minden évben felmerül bennem, hogy előásom a gardrób mélyéről az LP pörgetőmet, de erre nem került sor már 20 éve.
TEAC NT 503 inside
Az UD-503 tudásán felül az NT-503 külső lejátszó nélkül is képes megszólaltatni muzsikáinkat számítógépről, NAS tárolóról, okostelefonról is, de akár pendrive-ról is. A népszerű online szolgáltatók (TuneIn, Spotify, Deezer) segítségével elérünk sok ezer netrádiót, zeneszolgáltatást is. A készülék kijelzőjének mérete egy lejátszó szoftver kezeléséhez nem elégséges, erre a feladatra a TEAC iOS és Androidos eszközökön futtatható alkalmazást kínál, amivel szabadon böngészhetünk a netrádiók és otthon tárolt zenéink között. Utóbbihoz természetesen szükséges valamilyen hálózati megosztás, media szerver szolgáltatás, pl. DLNA. A mobil applikációval a készülék beállításaihoz is hozzáférünk, választhatunk a bemenetek közül, hangerőt állíthatunk, stb. 
 
TEAC AVR
 
Az általam favorizált jRiver lejátszó szoftver egy DLNA média szerver is egyben, ami azonnal összebarátkozott az új jövevénnyel és minden állítgatás nélkül felkínálta az NT-503 DAC-ot hálózati kimeneti eszközként. Ilyenkor a jRiver vezérli a lejátszást és egy streamet, hálózati adatfolyamot küld a DAC felé. A TEAC saját alkalmazásával is böngészhetünk a jRiverben tárolt zenéink között, ehhez a megoldáshoz csak egy ethernet kábel szükséges a szokásos digitális összekötők, optikai, koax, vagy USB kábel helyett. (A kedves olvasóban is felmerült az ethernet kábeltesztek rémképe?)
 
Ennyi előzetes infó birtokában már nagyon kíváncsi voltam, a gyakorlatban mit tudnak az új TEAC konverterek. A néhány napos bejáratás során szokásom szerint különösebben nem figyeltem a produkciót, de így is feltűnt, hogy az UD-501-hez képest igen más hangzásvilág szólalt meg. 100 üzemóra és sok album meghallgatása után próbáltam megfogalmazni a véleményem. Korábbi DAC-om sokat javult a  rajta elkövetett chiptuning által, de az UD-503 gyári állapotában is lazán faképnél hagyja. Levegősség, tisztaság, őszinteség, könnyedség, dinamika... e szavak merültek fel bennem zenehallgatás közben. Különösen tetszik a műfajfüggetlenség, egyik zenei irányzattal sem kivételez. (Nem sokra tartom az olyan rendszereket, amik szelektálnak a muzsikák között.) Szükség szerint egyaránt jelen van a Riverside energiája, Hobó hangjának reszelőssége, Mozart borongós romantikája és a DePhazz bulihangulata. Javult a dinamika és a térleképezés, érezhetően alacsonyabb a torzítás, definiáltabb a basszus, a felső oktáv pedig határozottabb, nyitottabb lett, de a legnagyobb pozitív változás talán az énekhangokban érezhető. A felvételek közötti különbség igen pregnáns, ami számomra pozitívum, hiszen azt jelzi, hogy az új TEAC DAC-ok nem erőltetik rá magukat a muzsikára. Nyoma sincs digitális merevségnek, karcosságnak és ez igaz marad az éjszakai csendes zenehallgatásra és a szombat délutáni szabad zúzásra is, tehát az erények minden hangerőn megmaradnak. Összességében egyértelmű előrelépésnek tartom a japán mérnökök fejlesztéseit.
 
Itthon nagyon ritkán fejhallgatózom, munka során is csak ha nagyon muszáj, de azért megkínáltam a fiókban szundikáló Sennheisert az új TEAC hullámaival. A belépő és középhaladó fejhallgatós tesztjeim óta hanyagoltam a témát, de a fülesezők továbbra is kedvelni fogják a TEAC márkanevet. Több beszámolóban is olvastam, hogy az UD-503 leginkább a fejhallgató erősítőjével nyújt többet elődeihez képest. Lehet, hogy így van, én kellő tapasztalat hiányában passzolom a kérdést.
TEAC NT 503 front
 
Nagy kérdés volt bennem, hogy a felkínált hálózati streamer funkció ki tudja-e váltani a PC-s lejátszást és az USB összeköttetést. Sokan hangoztatják, hogy az asztali hálózati lejátszók egyszerűségük miatt behozhatatlan előnyben vannak a bonyolult operációs rendszereket futtató, mindenes számítógépek előtt, amik komplexitásuk miatt gyengébb hangminőségre képesek. A Luxor PC nagy büszkeségem, de derüljön hát ki az igazság! Tucatnyi albumot hallgattam végig felváltva a jRiver-USB-DAC,  jRiver-LAN-DAC és DLNA-LAN-DAC előadásában. A papírformát felrúgva nálam utóbbi szerepelt leggyengébben, a többihez képest kissé fakó, kedvetlen, szomorú produkciókat hallottam ezzel a megoldással, no és a vezérlése is körülményes (a TEAC mobil applikáció kinézetben, kezelhetőségben elmarad a jól megszokott megoldásoktól, mint pl. a Gizmo.). A jRiver vezényletében adott másik két megoldás között már jóval kisebb a differencia, de néhány leheletnyivel az USB összeköttetés volt szerethetőbb számomra, azonban bármelyiket bevállalnám, ha csak az állna rendelkezésre. A fair play jegyében le kell írnom, a Luxor PC erősen ki van hegyezve az USB-s lejátszásra. A benne üzemelő Paul Pang v4 USB kártya nem kispályás, műszakilag nincs egy ligában az alaplapi Ethernet porttal, szóval talán igazságosabb lenne, ha egy komolyabb LAN kártyát állítanék hadrendbe a teszt idejére. Érdekes tanulság, hogy a minőségi PC hardver és a szoftveres optimalizálás egyaránt képes emelni az USB és a LAN összeköttetéssel megszólaltatott hangzáson. Igen, ez számos elméleti kérdést vet fel, amiken érdemes morfondírozni... mindenesetre én mérnök létem ellenére is szívesebben hallgatok a fülemre, mint a tankönyvekre.
 
A sok napos vizsgálódás végén döntenem kellett, az NT-503 streamer DAC-ot tartottam meg. Hangzásban ugyanazt adja, mint az UD verzió, de a többlet szolgáltatások (netrádiók, hálózati vezérelhetőség) számomra arányban vannak a 200 € ártöbblettel. Kicsit bánt az analóg bemenet hiánya, de így legalább enyhül a lemezjátszós kísértés.
 

Zárszó:

Azt gondoltam, 2016 Magyarországán a határozott vásárlási szándék és a megfelelő anyagi képesség már garantálja a sikert. Ám meglepő módon a 3 évvel ezelőtti esethez hasonlóan most sem jutottam dűlőre egyik hazai kereskedéssel sem, pedig többel is kitartóan próbálkoztam. Csupán annyit kértem tőlük, hogy belátható időn belül adjanak el nekem egy ilyen készüléket. A megkeresésemre érkezett legkonkrétabb válasz is abból állt, hogy "Tisztelt uram, hamarosan értesítjük a termék várható beérkezéséről". Értesültségemre két hétig vártam, de türelmem gyorsan apadt, mivel korábbi DAC-om új gazdára talált, zene nélkül pedig nem élet az élet. Írtam hát egy levelet a német kereskedőnek, akitől a régebbi TEAC konvertert is vásároltam. Láss csodát, e lépéstől számított 7 nappal később már az asztalomon csillogott a kiszemelt portéka, ráadásul olcsóbban jutottam hozzá az NT verzióhoz, mint az olcsóbb UD típus itthoni listaára. Herr Echelmeyer (számítógépe) emlékezett rá, hogy én már vásároltam náluk és ez már elég indok volt némi árkedvezményre, ingyenes szállításra. A magyar kereskedők vélhetően még ma is azon vergődnek, hogyan jussanak el a szomszédos kerületben lévő nagykereskedésbe, vagy esetleg miként sózzanak rám a raktárukban porosodó valamilyen készüléket. Egyikük konkrétan ezzel próbálkozott napokon át, mondván, az Oppo egy sokkal komolyabb cég, mint a TEAC. Vicces, hiszen ugyanezek a kereskedők a HiFi piac pangása miatt nyavalyognak. Én bizony nem szólok nekik, hogy már hetek óta megvan a készülék, csak azért is kivárom, mire jutnak kínjukban. Eddig is nagyon ritkán vásároltam itthoni boltokból, ezen most egy kicsit még ritkítani fogok. Értesítsenek, ha rádöbbentek, hogy a naptárat át kellene lapozni XXI. századra és itt már nem elégséges a 80-as évek gépesített kuncsaftvadász partizán hozzáállása!
 
 
Login to post comments
Ön itt van: Kezdőoldal Cikkek Tesztek blog TEAC NT-503 DAC - Gyorsítósáv

Kapcsolat

Telefon: (+36) 309946437

Email: info@luxoraudio.eu

A szolgáltató neve: Pap László e.v.

Székhely: 1137 Budapest, Radnóti u. 38.

Nyilvántartási szám: 57041003

Adószám: 58691876-1-41