Windows Server 2019

Post 2015. november 06. By In Számítógépes lejátszás blog
Rate this item
(3 votes)
 

A piac erői rendszeresen gondoskodnak róla, hogy amikor már elégedetten hátradőlnénk kedvenc fotelünkben, mindig érkezzen valami újdonság, ami felforgatja szokásainkat. A mostanában lezajlott nagyobb nemzetközi hangtechnikai konferenciákon, kiállításokon a Microsoft soha nem tapasztalt jelenlétet produkált és magabiztosan terelgették a szakembereket standjuk irányába. A szakma a Windows 10 újításairól harsogott, neves hangmérnökök, zeneszerzők és muzsikosok is elismerően bólogattak, amire persze azonnal ráharapott a sajtó is (vagy fordítva?). Mostanra kicsit lecsengett már a Windows 10 láz, de megérkezett a Windows Server 2019, ami a 2016-os verzió sikerei miatt izgalmas fejleménynek ígérkezett.

 

A windows 10 hivatalos audio fejlesztései:

 
- rendszerszintű FLAC, ALAC támogatás
- emelt szintű fejlesztői csomag audio applikációkhoz
- sokkal több támogatott audio eszköz
- új, többfelhasználós MIDI API és routing
- új Audio Core, csökkentet Latency
- új CPU kezelés (processzor magok kizárólagos audio célú lefoglalása)
- új WASAPI protokoll
- WebAudio, böngészőben futtatható audio protokoll
 
 
No de hagyjuk a száraz infóhalmazt! A lényeg annyi, hogy a Microsoft sok éves mellőzés után végre kiemelt piaci területként kezeli a Pro Audio világot, az új rendszer élhetőbb környezetet kínál a szoftverfejlesztőknek és felhasználóknak egyaránt. Úgy tűnik, bejött a számításuk, mert a meghatározó hangeszközök gyártói villámgyorsan kiadták a készülékeik Windows 10 alatti használatához szükséges kiegészítéseket. Ez messze nem így történt a Windows 7 és 8 megjelenésekor, ott jellemzően hosszú hónapokat kellett várnunk.

 
Nincs még olyan régen, hogy lelkesedtem az OS X, majd a Windows 10 hangzásáért, most pedig ismét változik a környezet és néhány sorrend. A Luxor PC hardvere szerencsére teljeskörű Windows 10 támogatással bír, én pedig tesztelői státuszt kaptam a Microsofttól, így semmi akadálya nem volt, hogy már egészen korán, jóval a hivatalos megjelenés előtt kedvenc masinámra költözzön az új Server csomag is. A telepítés gördülékeny és gyors volt, a Windows 10-hez hasonlóan itt is ügyelnünk kell néhány biztonsági és megosztási beállításra. Ezek kihatnak a gép működésére, leginkább a hálózati kommunikációra, ami nem mellékes a hifisták szempontjaiból sem. Az új Windows általános jellemzőiről rengetegen írtak már, én csak a zene- és videólejátszáshoz köthető fontosabb részletekre koncentrálnék.
 
 
Minden általam használt multimédia szoftver (jRiver, Kodi, VLC) és a hozzájuk rendelt szűrők, távvezérlő megoldások hibátlanul futottak már az előzetes kiadáson is, hibával, lefagyással, furcsa jelenséggel nem találkoztam. A Server 2019 a Windows 10 kódjára épül, ahogy volt ez a Server 2016 esetében is, vagy korábban a Server 2012 a Windows 8 páros esetében is. Akkoriban erősen hallható előnyt tudott felmutatni a Server kiadás a kommersz verzzióhoz képest, most is valami hasonlóra számítottam. Az új Audio Core és a friss WASAPI protokoll nagyszerűen teszi a dolgát. A megszólalás érezhetően dinamikusabb, tisztább, elevenebb a korábbi Windows verziókhoz képest, de az OS X higgadtsága és kiegyensúlyozottsága sem hiányzik az élményből. Érzésre nagyobb hangtömegek mozdulnak meg, mintha a zenekarban többen és nagyobb teremben muzsikálnának, a gitár hangja több hangszóróra jutna, a dobok méretesebbek, az énekesek erőteljesebb lennének, a basszus hangok stabilak, tiszták és energikusak. A különbség kisebb, mint a Win8 vs Server 2016 között, de itt is egyértelmű.

A képi produkció is sokat javult Windows 10 újításai által és bár a multimédia nem a Server rendszerek fő területe, itt is megkapjuk a számunkra érdekes szolgáltatásokat. Sok évig szenvedtem azzal, hogy a Windows rendszerekből hibátlan képminőséget csalogassak ki. A W10 viszont nem csak audio területen hozott alapos frissítést, a képfeldolgozáson is határozottan csiszoltak.
Win10 Windows ProductFamily Web
 
Továbbra sincs mértékegységünk a képi és hangminőség jellemzésére, de az új Windows Server egy árnyalattal jobb hangélményt ad a Win 10-hez képest, tehát a fejlődés töretlen. Elvetemült hifisták ennél kisebb differenciákért is hajlandóak sok pénzt fizetni, tehát a 180 napig ingyenesen használható Windows Server igen jó alternatíva. Természetesen nem álltam meg itt. Ahogy a régebbi rendszereket is célszerű volt személyre és feladatra szabni, az új verzióból is meg kell próbálni a legtöbbet kihozni. Ám a kiinduló helyzet szerint a Windows 10 és a Server minden különösebb bütykölés nélkül is élvezetesebb produkciót adott számomra, mint a tuningolt korábbi rendszerek. Ez a tapasztalás meglehetősen befékezte variálási hajlandóságomat. No de szeretünk kihasználni minden lehetőséget, így elkezdtem beásni magam a rendszer mélyére.
 
A Windows 10 körüli nagy felhajtás persze hatással volt az amatőr fejlesztőkre is, gyorsan megjelentek a rendszer átalakítását, lecsupaszítását célzó megoldások, scriptek. Ezekre ad hasznos példát EDBK beállítási segédlete, amiben számos javaslatot kapunk a rendszer módosítására. Az audio és videó lejátszáshoz szükségtelen szolgáltatások, automatikusan elinduló alkalmazások kikapcsolása oxigénlöketet ad a rendszernek. Hátránya, hogy ezeket csak dedikált PC-n tudjuk élvezni. Aki zenehallgatás, filmnézés mellett másra is használná a masinát, annak sok bosszúságot okozhat egy ilyen script lefuttatása.
 
fidelizer pro
 
A nagy népszerűséget magáénak tudható Fidelizer is új, 6.0 kiadással köszöntötte a tízes Windowst, sőt azóta már 8.4 verziószámnál tart az applikáció fejlesztése. Az elmúlt években többször is próbát tettem ezzel a megoldással, jellemzően pozitív eredménnyel. Az új Fidelizer Pro verzió kimondottan kellemes irányba mozdítja el a hangzást, főleg ha a hallgató kedveli a levegős, könnyed megszólalást. Az EDBK féle beállításokhoz még hozzá tud tenni némi javulást, de önállóan is használható, ráadásul a módosítások semmissé tehetőek a gép újraindításával.

 


 
Audiophile Optimizer
 Több éve kapcsolatban, mostanában talán már baráti viszonyban is vagyok a svájci AudioPhillel, aki igen komoly eredményeket ért el a Windows Server szoftveres optimalizálása terén, megoldását számos hazai hobbitárs is megelégedéssel használja, köztük én is. Phil gyorsan reagált a fejleményekre és nekifogott a Windows 10 élesítésének. Közben megtisztelt azzal, hogy befogadott a saját tesztelő csapatába, így a hivatalos Audiophile Optimizer 2.0 megjelenése előtt is használhattam a Beta verziókat. Bár a fentebb említett trükkök is igen hatékonyak, sőt képesek egymás hatását is fokozni, Phil A.O. megoldása általában másfél testhosszt vert minden általam próbált módszerre, meglepő mértékben emelte a produkció minőségét és élvezhetőségét. Aki az ingyenes megoldásokon túl hajlandó némi pénzt is áldozni a szoftveres tuningra, az Audiophil Optimizer kihagyhatatlan eszköz.

 
A Windows 10 a Microsoft marketingjével szembeni minden ellenérzésünk és fenntartásunk dacára beváltotta ígéreteit, valóban nagy előrelépési lehetőség a képi és hangminőségre kényes hobbitársak számára, tehát ismét sikerült valamennyit faragni a számítógépes lejátszás hátrányából. A Windows Server 2019 a maga egyszerűbb környezetével, karcsúbb rendszerével ideális alap a kizárólag zenehallgatásra és filmnézésre használt számítógépek üzemeltetésére.
 
More in this category: Daphile player »
Login to post comments

Kapcsolat

Telefon: (+36) 309946437

Email: info@luxoraudio.eu

A szolgáltató neve: Pap László e.v.

Székhely: 1137 Budapest, Radnóti u. 38.

Nyilvántartási szám: 57041003

Adószám: 58691876-1-41