Daphile player

Post 2019. szeptember 23. By In Számítógépes lejátszás blog
Rate this item
(12 votes)

DaphileA lejátszó szoftverek szorgos divathullámokban érkeznek hozzánk. Többségük rövid tündöklés után feledésbe is merül, de némelyiknek sikerül tartós népszerűséget elérni. Az egyik ilyen időtálló megoldás a Linux alapú, ingyenes Daphile.

 

Mióta létezik otthoni számítógépes zenelejátszás, folyik a vita a szoftverek közötti hallható különbségekről. Aki néhány ilyen megoldást kipróbált már, annál ez a kérdés vélhetően válaszra lelt. Ám a megszólalás mellett sokunknak legalább annyira fontos szempont a kezelhetőség, kényelem is. A kiemelkedő hangminőséggel szolgáló lejátszó szoftverek gyakran fájdalmasan élhetetlen, fapados kezelő felülettel próbálnak szívünkbe férkőzni, amire nálam igen kicsi esélyük van, mivel nem vagyok hajlandó parancssoros üzenetekben zenéket választani, lejátszás előtt állományokat másolgatni, hosszú karakterlistákban kutatni. A magas hangminőség mellett elvárom, hogy ízléses, rendezett, kényelmes felületen lássam a zenegyűjteményemet, abban gördülékenyen tudjak böngészni és lejátszandó albumot választani, sőt mindezt távvezérléssel, mivel a lejátszó gépemet headless, kijelző nélküli üzemmódban használom, a lejátszást asztali munkaállomásról vezérlem. Az elmúlt években tucatnyi szoftver fordult meg a gépeimen, de a fenti szempontoknak alig néhány volt képes megfelelni (jRiver, Roon, Daphile), a többitől rövid ismerkedés után elköszöntem.

 

Szoftverek terén nem megkerülhető kérdés az operációs rendszer sem. A vitathatatlanul legelterjedtebb Microsoft megoldások mellett sok hifista használ OS X környezetet, de a Linux népszerűsége is növekszik annak köszönhetően, hogy egyre több önkéntes fejlesztő készít rá audiofil lejátszó szoftvereket. A Windows verziók bár folyamatosan javuló hangminőséget adnak, továbbra is nagyon komplex, összetett rendszerek végtelen számú szolgáltatással, amik többségére a zenehallgatónak semmi szüksége, mégis folyamatosan terhelik a gépeinket. Jómagam is éveken át próbálkoztam egyszerűsíteni, lecsupaszítani a Windows rendszereket, de lelkesedésem mostanra alább hagyott. Az Apple világ a maga zártságával, kötött szabályaival számomra kevésbé komfortos, így elismerve érdemeit, néhány hetes közös kalandozás után továbbra is elkerülöm. A Linux sok előnnyel bír, ami a magunkfajta zenehobbista hasznára válhat. Használatához nem kell durva költségekbe vernünk magunkat, a nyílt forráskód miatt sokan fejlesztenek rá igényes szoftvereket, ám a Linux használata továbbra is megkövetel tőlünk némi számítástechnikai tudást, amire sem a Windows, sem az OS X nem tart igényt. Ebbe az én bicskám is beletört már néhányszor, ezért hiába futottam neki újra és újra, fájdalom nélkül sokáig nem tudtam életembe illeszteni a Linuxos megoldásokat.

 

Vélhetően sokan osztják e fenntartásaimat és ezt pár fejlesztő is felismerte, így elkezdtek létrehozni olyan megoldásokat, amik telepítéséhez és használatához sem kell átlag feletti tudás. Ebbe a sorba tartozik a Daphile is, ami valójában egy erősen leegyszerűsített Linux rendszer és abba integrált audio lejátszó szoftver kulcsrakész, azonnal használható formában. Az ingyenesen letölthető, 200 MB-nál kicsit nagyobb méretű telepítő csomagot egy pendrive-ra kell másolnunk olyan módon, hogy arról a gépünk hajlandó legyen betölteni és működni. Jómagam ilyen feladatokra az ingyenes Rufus szoftvert használom. Ha ezt a feladatot sikeresen teljesítjük, a Daphile máris ránk köszön a képernyőn, majd néhány alapbeállítás után közli velünk, hogy mostantól kikapcsolhatjuk a képernyőt és a távvezérlő gépen folytathatjuk a konfigurálást a megadott IP címen böngésző ablakban. Ez nálam egy nagy piros pont. Itt eldönthetjük, a jövőben is maradunk a pendrive-ról futtatásnál, vagy a Daphile-t rezidens rendszerként gépünk belső lemezére telepítjük. Részemről bőven elég az előbbi, pláne mert a gépet filmlejátszásra is használom, amit a Daphile sajnos nem tud, ezért szükséges a telepített Windows rendszer. Bekapcsolásnál boot menüben ki tudom választani, ha a Windowst akarom indítani, más esetben reggel automatikusan a Daphile töltődik be és áll rendelkezésemre egész nap.

 

Daphile audio devices

Áttérve a másik gépre egy informatív, de kissé gyászosan sötét kezelőfelület fogadja a felhasználót és máris fejest ugorhatunk a Settings menüpont rejtelmeibe. Az adminisztratív adatok (földrajzi hely, időzóna, nyelv) megadása után megérkezünk az Audio Device elnevezésű ablakba, ahol kimeneti hangeszközünkhöz, D/A konverterünkhöz szabhatjuk a lejátszás paramétereit. Eldönthetjük, szeretnénk-e hangerőt állítani a szoftverben, vagy ezt más eszközzel oldjuk meg. Aktiválhatjuk a népszerű resampling funkciót, amivel magasabb felbontásra konvertálhatjuk a lejátszott anyagot, de használhatunk PCM/DSD konverziót is készülékünk képességeitől függően. PCM és DSD/DSF állományokat egyaránt lejátszhatunk natív, beavatkozás nélküli formában is, ha a D/A konverterünk is hajlandó őket kezelni. PCM állományok esetében a DAC korlátainak megfelelő legmagasabb felbontásra konvertálhatjuk az adatokat, a Daphile intelligens módon még azt is felajánlja, hogy csak egész számú mintavételi frekvencia szorzást végez elkerülve az interpolációs problémákat (Resampling with max Sync Rate). Mint minden modern lejátszó szoftvernél, itt is lehetőségünk van jelkorrekciók használatára, tehát aktiválhatunk grafikus Equalizert, vagy digitális szobakorrekciót (DRC) is hadrendbe állíthatunk, ha rendelkezésünkre állnak rendszerünk átviteli mérési adatai és az azokból készített FIR szűrők. Ezek elkészítéséről, használatáról egy korábbi cikkemben lehet olvasni.

 

Daphile storagesA Power menüpont alatt beállíthatjuk, a lejátszáshoz milyen órajel forrást akarunk használni, a központi processzor által létrehozottat, vagy az alaplap hardveres óráját. Célszerű ezt a TSC alapbeállításon hagyni, hacsak nem érzékelünk valami időzítési problémát miatta. Rendelkezhetünk róla, gépünk melyik hardver egységeit küldheti alvó állapotba a rendszer. Headless üzemmódban a videókártyára nincs szükségünk, tehát az bátran nyugovóra térhet, ellenben a háttértárak közül csak annál engedélyezzük ezt az opciót, amelyiket nem használjuk zenehallgatásnál, különben kellemetlen meglepetések érhetnek minket! A nagy sebességen ketyegő processzorok sok elektromos zajt állítanak elő, ami a minőségi hangzás egyik nagy ellensége. Erre a problémára a Daphile gyógyírt kínál a központi processzor (CPU) frekvenciájának leszabályozásával. Amennyiben nem akarunk teljesítményigényes konverziót, korrekciót használni, bátran lelassíthatjuk a processzor tempóját, a hangzás némi nyugalommal fogja e lépésünket meghálálni. De ha kiadósabb munkára akarjuk bírni gépünket, a frekvenciát célszerű magasan tartani, különben fájdalmasan belassulhat a Daphile működése.

 

A Storage ablakban közölhetjük a rendszerrel, melyik belső, vagy külső meghajtókon tároljuk zenéinket, illetve melyeket akarjuk hálózaton megosztani. A Daphile a Music címkével ellátott meghajtókon fogja keresni zenéinket és ha korábban elegendő időt áldoztunk az audio file-ok információs mezőinek, TAG tartalmának kitöltésére, néhány percnyi letapogatást követően a Daphile My Music ablakában teljes pompájában megjelenik zenegyűjteményünk. A listázást sokféle szempont (előadó neve, zenei műfaj, kiadás éve, stb.) szerint kérhetjük és természetesen az albumok borítóképeit is látjuk, ahogy az illik. A rendszer folyamatosan figyeli meghajtónkat, így ha azon változtatunk, pl. új albumot töltünk rá, az hamarosan megjelenik a Daphile listáján is.

 

Daphile RAM Drive

Az Advanced Settings alatt a beállítható paraméterek szinte végtelen sora vár ránk, amivel teljesen testre szabhatjuk a szoftver felületét, használatát, működését, a megjelenített albumok rendezését, sorrendjét. A Daphile nyitottan áll a kiegészítők használatához is, amiket hosszú listából választhatunk ki, illetve külső forrásból telepíthetünk. A gépen tárolt zenei állományok mellett lehetőségünk van szinte az összes online fizetős zeneszolgáltatást (Tidal, Deezer, Pandora, Qobuz, Spotify) is igénybe venni, de persze az internet rádiók hatalmas kínálata is rendelkezésünkre áll, benne számos magyar állomás online adásával, amiket persze bármikor bővíthetünk a stream adatainak megadásával. Ennyi lehetőséggel vélhetően legtöbbünk már elégedett, de a Daphile kínál még egy multiroom szolgáltatást is, egymaga kiszolgál több hálózati lejátszó eszközt és azokra akár eltérő műsort is küldhetünk a control PC-ről, vagy mobil applikációból (Squeeze Commander, Squeeze CTRL, stb.) vezérelve. A kimeneti eszközök és rájuk küldött lejátszási listák között a player ablak jobb alsó sarkában tudunk váltani.

 

A számítógépes lejátszás fejlesztőinél kiemelt téma az audio adatfolyam kezelésének módja. Jómagam a jRivernél találkoztam először a lehetőséggel, hogy a lejátszandó állományt a szoftver előbb a fizikai RAM-ba tölti és a lejátszás már onnan történik lemezhasználat nélkül, aminek nyilván sok technikai előnye van, de jól hallható változást is okoz, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb megszólalást élvezhetünk általa (ami persze nem mindenkinél pozitívum). A Daphile is kínál nekünk hasonló megoldást, a lejátszó ablak alján található chip ikonra kattintva a lejátszási listára választott muzsikáinknak létrehoz egy elkülönített memóriahelyet (RAM Drive), az anyagot oda tölti és onnan játsza le. Teszi ezt ráadásul úgy, hogy a már konvertált, resamplingen átesett, kitömörített nyers állományt menti el, ami gépünk erejétől függően némi időbe telik ugyan, de utána a lejátszáshoz már minimális munkára veszi igénybe a hardvert. Az a néhány perc, amit ezzel a folyamattal tölt a Daphile, bőségesen megéri, mert egy kategóriával magasabb hangminőséget élvezhetünk utána, tehát mindenkinek javaslom, tegyen vele egy próbát!

 

Írásomat a lejátszó szoftverek hangja közötti különbséggel kezdtem, ide is térek vissza a végén. Kíváncsiságom által hajtva szinte minden szoftveres megoldást kipróbáltam az elmúlt 24 évben. Mindegyiknek van megszólalási jellegzetessége, de abszolút minőségi sorrendet nem tudnék mondani köztük. A helyzet folyamatosan változik, ahogy a szoftvereket fejlesztik, illetve ahogy cserélődnek alattuk az operációs rendszerek, hardver eszközök. Ám mikor nem elemzési, hibakereső üzemmódban vagyok, hanem - mostanában egyre gyakrabban - a kísérletezésektől mentes zenehallgatási időmet töltöm, visszatérek a Daphile-hoz, aminek hangzása biztos viszonyítási alapot ad. A komplex operációs rendszereken futtatott megoldásoknál soha nem lehetünk biztosak abban, milyen módosításokon megy át a hang, mire a fülünkhöz eljut. A Daphile számomra a sallangoktól mentes természetességet jelenti, ezért már évek óta előnyben részesítem a többi szoftverhez képest. Üzembiztonsága, kényelmes kezelése és hangminősége miatt hűséges társammá vált.

 

3 comments

 •  
  Comment Link Gyuri 2020. február 20.

  Kipróbáltam a 2019 decemberi normál, real kernellel a rendszert USB és install futás után is. Valóban meglepetés hangja van. Kifejezetten tetszik, minden hang hallatszik, világos és részletes. Jobb mint a többi linux és windows. A szoftveres hangerő állítás ill. a zeneszámok alatt erős sustorgás, alapzaj hallható. Ez nulla hangerőnél is megvan. Kb. 20% felett tűnik el, viszont ez már elég hangos. Emiatt sajnos használhatatlan.

 •  
  Comment Link Chet Krone 2019. december 24.

  I like the helpful information you provide in your articles.

 •  
  Comment Link Kriszbet 2019. szeptember 30.

  Szuper jó irás! Jöhetnek még hasonlók, ha van kedved, időd ezekre.

Login to post comments

Kapcsolat

Telefon: (+36) 309946437

Email: info@luxoraudio.eu

A szolgáltató neve: Pap László e.v.

Székhely: 1137 Budapest, Radnóti u. 38.

Nyilvántartási szám: 57041003

Adószám: 58691876-1-41