.

Új LuXor kábelek

Az új LuXor kábelek megjelenéséhez kapcsolódva néhány ide vágó gondolat és történet. Nem tudományos okfejtés, inkább történetmesélés.
 

Vezetőanyag

 
 A korábbi Luxor Gold kábelekkel elérkeztem az ezüst/arany ötvözetű vezetők hangzási korlátaihoz, jobban mondva a saját korlátaimhoz. Az ezüst kábelek mindig is megosztották a népet, néhányaknál nagyon beváltak, másoknál meg nagyon nem. Olyanról viszont ritkán hallani, hogy valakinek egy jó rézkábel  kellemetlen élményt okozna. Abban persze nincs semmi pláne, ha valaki réz vezetőkből barkácsol kábeleket, itt sok meglepetés nem érheti az embert. Kitaposott utat járni amúgy is unalmas, így hát megtekertem a történetet. 
 
Már a Gold kábeleknél is megtapasztaltuk az arany jelenlétének áldásos és hallható következményeit. Tisztítja a hangzást, definiáltabbá teszi a magas hangokat, izmosabbá a basszushangokat és a térhatással is barátságban van. Ötvözzük hát a két jól bevált sárga anyagot, hogy még szebben csillogjanak! Ezt nem volt egyszerű kipróbálni, ilyen huzal alapanyagból nincs sok a piacon. Ráadásul volt egy olyan érzésem, hogy a két anyagot nem vegyíteni kellene, hanem egy fegyelmezett rendszer szerint elosztani. Néhány nemesfém öntöde szerintem már sötét átkokat szórt rám a hátam mögött, mikor kérdéseimmel zaklattam őket, de végül sikerült megtalálni a forrást, így megszületett az első kábel, amiben a vezetőér belső magja 5N tisztaságú vörösréz, a köpeny pedig tömör arany, de nem csak a szokványos néhány mikrométernyi fólia, hanem jóval vastagabb. Lett nagy vígadalom, mikor megkaptam az első kóstolót, azóta sem került le nálam az étlapról. Amennyire fuccsba mentek az ezüstözött réz huzalos kísérleteim, az arany/réz legalább annyira bejött. Megvan az alapanyag, csak győzzék a bányászni!
 

Belső szerkezet

Korábbi kábeleimnél arra törekedtem, hogy a vezető erek közvetlen közelében ne legyen olyan anyag, ami csúnya hatással lehet a hangzásra. Mivel szinte minden anyag befolyásolja az elektromágneses teret, hát próbáltam levegővel körbevenni a csupasz huzalokat. Szép dolog, csak hát van egy komoly hátránya, mégpedig hogy a huzalok odabent szabadon mocorognak, rezegnek. Ez a magasabb oktávokban hallható torzulásokat, elszíneződéseket, fátyolosságot okozott néha, ezért az új LuXor kábeleknél más belső szerkezetet céloztam meg. A vezető erek szoros teflon ágyban nyugszanak és egy erős maghoz vannak rögzítve, így nem tudnak rezegni. A teflon nyilván nem olyan jó szomszédság, mint a levegő, de előnyös dielektromos képességei miatt az ipari szigetelő anyagok között a legjobb választás, kevésbé bolygatja meg az elektromágneses teret.
 
A vezető ereket nem csak a szigetelés és a burkolat zavarja, egymás közelségét sem kedvelik. A hagyományos érpároknál a vezető erek egymástól 1-2 mm távolságra tekeregnek, egymás mágneses terében haladnak. Ennek káros hatását a sodrás csökkenti, de teljesen nem szünteti meg. Meg akartam oldani, hogy a vezetők egymástól minél nagyobb távolságra legyenek (már amennyit a 8 mm átmérőjű kábelburkolat megenged) és csak ritkán haladjanak párhuzamosan. Egy szemtelen trükkel sikerült is. Ahol találkoznak, ott is csak viszonylag nagy szögben keresztezik egymás útját, erkölcsös módon sehol nem fekszenek össze. A szerkezet szép alacsony kapacitást és induktivitást mutat, ami hatékonyan csökkenti a kábelek finnyásságát, rendszerfüggőségét. Bónuszként a gyártás sem sokkal bonyolultabb, mint a korábbi kábeleimnél. Megvan a szerkezet, csak győzzem tekergetni!
 

Árnyékolás

Az évek során gyakran tapasztaltam, hogy a vezető erek körüli árnyékolás bár javítja a kábel zavarvédelmét, de kissé agyoncsapja a hangzást, elvesz a levegősségből, nyitottságból. Így hát az új kábeleknél nem használok árnyékolást, vállalva azt, hogy néhány szélsőséges esetben átviteli problémák jelentkezhetnek. Ezek általában okos elrendezéssel, zavarszűréssel orvosolhatóak.
 

Burkolat

Korábbi kábeleimnél bevált a természetes pamut burkolat a hangzás szempontjából, egyéni, gyorsan felismerhető külalakot is adott, a hajlékonysága is kiemelkedően jó volt, de a kábeleket sérülékennyé, könnyen koszolódóvá tette. Kényesebb szemű kollégáknak a kendermagos minta sem volt a kedvence. Vakartam a fejem, hogy mindezzel mit kezdjek, végül sikerült egy olyan gyártót találnom, aki képes strapabíró, dielektromos téren kevésbé rongáló, esztétikus, egyedi burkolatot készíteni több méretben is. A titok nyitja a pamut és műanyag szálak összesodrása lett. A pamut jót tesz a hangzásnak, a polietilén pedig védi a kábelt a külső behatásoktól. Így hát az új LuXor kábelek a korábbinál is tetszetősebb, egységesebb megjelenéssel, kellemes hajlékonysággal, fokozott mechanikai védelemmel felvértezve kelletik magukat. Megvan a borítás, csak győzzék fonni!
 IMG 9380

Védjegy

Mondják, hogy az igazi siker jele, ha hamisítják a portékát. Némi büszkeséggel töltött el, mikor a jelenség engem is utolért, a Luxor Gold kábeleket egy lelkes hazánkfia koppintani és árulni kezdte a nevemben, persze a hozzájárulásom nélkül. Túl nehéz dolga nem volt, hiszen nagy titkot soha nem csináltam a kábeleim belvilágából, sőt még árultam is a hozzávalókat, no de azért ez mégiscsak... Az új LuXor kábelek egyedi külalakkal, logóval, hamisításálló jelöléssel kerülnek forgalomba. Aki ilyent szeretne, kénytelen lesz tőlem kérni.
 

Csatlakozók

Szerettem a Gaofei dugókat, viszonylag emberi áron lehetett hozzájuk jutni és jó minőséget képviseltek. Azonban az évek során szembesülnöm kellett vele, hogy a komoly védőréteg nélküli réz erősen oxidálódik. A rézoxid káros a hifisták fülére és bár könnyen lepucolható, mégsem várhatom el minden vásárlótól, hogy rendszeresen takarítsa a csatlakozókat. Jófajta csatlakozót nem egyszerű olcsón szerezni, én viszont továbbra sem akartam drága kábeleket árulni. Hosszú küzdelem volt, de végül pont kapóra jöttek régi partnerem új termékei, a Viborg csatlakozók. Minőségben meghaladják a Gaofeit, tisztább anyagokat és modernebb technológiát használnak, szebbek is, szépen harmonizálnak az új kábeleim elképzelt külsejével.
 

Plugs 2016Kínálati paletta

Nem tudom, létezik-e olyan kábel, ami minden környezetben és minden feladatra tökéletes, de törekedtem rá, hogy az új típusok univerzálisak legyenek, lehetőleg mindenhol pozitív érzéseket keltsenek a zenehallgatókban. Szándékosan nem gyártok több típust, kizárólag a szerintem legjobb verziót kínálom. A méretválaszték továbbra is rugalmas, kábeleim sokféle hosszúságban kérhetőek.
  

Extrák, miegymás

Ha már ilyen exkluzívak és nagyravágyóak vagyunk, csomagoljuk a kábeleket bársonyos díszdobozba, adjunk nekik egyedi sorszámot és hangzatos ákombákom típusneveket! Ám aki ilyen élvezetekre vágyik, úgysem engem keres, így hát a kábelek egyszerű csomagolást és nevet kaptak. Továbra is érvényes az egy hetes otthoni kipróbálási lehetőség és visszavásárlási garancia, törzsvásárlói kedvezmény és több kábel rendelése esetén ingyenes a szállítás.
 
Ön itt van: Kezdőoldal Kábelek Új LuXor kábelek

Kapcsolat

Telefon: +36309946437

Email: info@luxoraudio.eu

A szolgáltató neve: Pap László e.v.

Székhely: Fót, Berda József u. 7/b

Nyilvántartási szám: 57041003

Adószám: 58691876-1-41