AZ AKUSZTIKA JELENTŐSÉGÉRŐL

A modern ember elsősorban a látása alapján tájékozódik a világban, de a hangok is nagy mértékben hatnak ránk. Befolyásolják a hangulatunkat, egészségünket, munkabírásunkat, de a szórakozás, zenehallgatás, filmnézés élményét is. A mai építési kultúra és az új lakberendezési irányzatok leginkább a látványt szolgálják, de a minimál stílusban berendezett terek, a sok fém és beton olyan akusztikai problémákat hoztak otthonunkba és munkahelyünkre, amikkel korábban ritkán találkoztunk.
A zenehallgatók között is egyre többen ismerik fel az akusztika jelentőségét és hogy legalább annyira érdemes foglalkozni a témával, mint a készülékekkel, kábelekkel, hangsugárzókkal. Sőt az akusztika rendezésével általában nagyobb javulás érhető el, mint bármilyen berendezés cseréjével.

Image
Image
A hangszigetelés a helyiségbe és abból kifelé igyekvő zajokat hivatott megfékezni, a hangcsillapítás a helyiség belső zengését próbálja kezelni. Mindkettő a zajokat, nem kívánatos hangokat próbálja csökkenteni.
A hangszigetelés hatékonyságát a leggyengébb láncszem határozza meg. Hiába a vastag fal, vagy izmos szigetelő réteg, ha rosszul záródik az ajtó, a hanggátlás mértéke romlik. De felesleges drága hangzáró ajtót beépíteni egy papírvékony falba. A hangszigetelést már a tervezés során át kell gondolni, majd körültekintően megépíteni, de ez sajnos ritkán valósul meg, a hibákat sokszor utólag vagyunk kénytelenek javítani.
A hangcsillapításnál a helyiség reflexióit, utózengését állítjuk ideális értékre, de nem süketszoba építése a cél. A túlságosan zengő térben mindenféle tevékenység kényelmetlen, fárasztó, zenehallgatás közben megváltoznak a hangszínek, felborul a hangfelvételek megszólalási egyensúlya. Hiába vannak jó minőségű technikai eszközeink, egy rossz akusztikájú szobában nem tudják megmutatni valódi képességeiket.

GYAKORI AKUSZTIKAI PROBLÉMÁK

  • Gyenge szövegérthetőség előadó termekben

  • Rossz hangminőség zenehallgatás közben

  • Magas háttérzaj, csendháborítás

  • Nagy áthallás helyiségek, épületek között

  • Fáradékonyság, koncentrációs zavarok

Image
Image

A korrekt akusztikai kezelés a hibák feltárásából, tervezésből és kivitelezésből áll. A LuXor Audio helyszíni akusztikai méréssel, hibafeltárással, akusztikai tervezéssel és tanácsadással áll rendelkezésre. 
Akusztikai mérések során elsősorban az utózengési időt, torzításokat, rezonanciákat és a lejátszó rendszer viselkedését vizsgáljuk. Ezek alapján meghatározható, milyen beavatkozásra van szükség a helyiség akusztikájának javításához.
Legtöbben lakószobában hallgatnak zenét, ott az akusztikai kezelésnél fontos szempont a kinézet is. A LuXor Audio nem egyetlen cég termékeit kínálja, független tanácsadóként a legtöbb hazai és európai gyártóval kapcsolatban állunk, akiktől esztétikus és hatékony eszközöket ajánlunk. Ezek a legigényesebb környezetben is megállják helyüket.

AZ AKUSZTIKAI KEZELÉS HATÁSA

Milyen változásra lehet számítani a beavatkozás után?

A helyzet normalizálását követően javul a dinamika és a térhatás, tisztulnak a hangszerhangok, határozottabbak lesznek az impulzusok, a hangzás tisztábbá, mégis erőteljesebbé válik.

Egy kezeletlen lakószobában általában a kívánatos értékhez képest 2-3-szor hosszabb ideig verődnek a hangok. Ilyen környezetben a hangzás garantáltan zavaros, kellemetlen lesz. Akusztikai kezelés után viszont azt a hangélményt kapjuk, amire a rendszerünk és a kiválasztott műsor valójában képes.

Az emberi hallás hajlamos a hangosabb eseményekre koncentrálni, a halkabb hangokat kevésbé, vagy egyáltalán nem érzékeljük, ezért néhány erőteljes kiemelés a zenei produkció nagy részét elrejti előlünk.
Tökéletes akusztikát lakószobákban ritkán lehet megvalósítani, de korrekt kezeléssel jól hallható javulást tudunk elérni, sőt a helyiség kinézetén, hangulatán is javíthatunk. De hogy pontosan milyen beavatkozásra van szükség, az csak helyszíni felmérés alapján határozható meg.
N. Kálmán, Dunakeszi

"Beállítottuk a paneleket! Akkora a változás, hogy elmondhatatlan! A mélyhangok megszelídültek. Az egész hangszínpad kiterebélyesedett, a részletezés fogalmát most megismertem! Erre egyáltalán nem számítottam... Meghallottam, hogy mekkora az akusztika lehetősége. Racionálisan tudtam ugyan, de hallani más."
Maródi László, Páty

"Jelentősen jobb lett amit hallok. Azt is köszi, hogy elmagyaráztad, mi-micsoda a görbéken. Totál felemelő érzés, hogy mostmár kb. sejtem mi az ami körülöttem történik, és nem csak félinformációkra hagyatkozva próbálom bekalibrálni a rendszeremet. Szóval ennyi, tökre hálás vagyok, és biztos hogy foglak még keresni a jövőben ha bármi akusztikai témában elakadnék!"
Cs. László, Érd

"Köszönöm a szakvéleményt, igen hasznosnak bizonyultak a benne olvasottak. Már a szombati nap folyamán átköltöztem a megbeszéltek alapján a szoba hosszabb oldalára, valamint a felszereltem a 2x3db elemet, ahogy javasolta. A változás drámai! A tér sokkal szélesebb és ami a legfontosabb, hogy a szélsőséges basszus kiemelések megszűntek, hallgatható lett a zene."
P.L. Péter, Budapest

"Bevallom őszintén, nem hittem benne, hogy akusztikai panelekkel ilyen változás érhető el egy nappaliban. Köszönöm a tanácsokat és a felmérést, nagy lépés ez most nekem. Év végén, vagy jövőre terveztem a hangfalakat cserélni, de  mégis maradnak, mert sokkal jobban szólnak most, mint eddig. Szóval még spóroltam is."
S. János, Szeged

"Először a hátsó és a hangsugárzók mögötti falra kerültek a javasolt panelek, itt is lehet hallani már változást, de pár nappal később a többi javaslatot is megfogadtam, na... ott már összeállt a "kép"... fantasztikus lett a hangzás, erre vártam már hogy kifussa magát a rendszer... azóta ha újból kezdeném, a méréssel indulna a rendszer fejlesztés, szerintem sok penzt spóroltam volna."
H. Krisztián, Budapest

"Hallottam, hogy valami nagyon nincs rendben a falra ragasztott szivacsos lapokkal, pedig elsőre jónak tűntek. A mérés szépen megmutatta, amit hallottam, csak nem tudtam megfogalmazni. Már megvannak az új panelek, hétvégén fel is szereltük őket a párommal és a siker nem maradt el. Eltűntek a zavaró kiemelések a hangképből és ezt nem csak én hallom, a párom is észrevette. Köszönjük a szakmai segytséget!"

Referenciák:

MTVA, Pécs TV, Puskás Ferenc Stadion, Papp László Sportaréna, HírTV, Origo TV, Life Network, Buda-Front irodaház, Csalogány Irodaház, Fővárosi Nagycirkusz, LEGO Hungary, Cinema City, Normafa Hotel, Docler Services...

és mintegy 1700 Hi-Fi és házimozi szoba.

Akusztikai szolgáltatásaink:

  • Helyszíni felmérés

  • Tanácsadás

  • Akusztikai tervezés

  • Zajmérés

Akusztikai oktatás

... azoknak, akik érteni is szeretnék.
A megrendelők egy része nem elégszik meg a jobb végeredménnyel, érteni is szeretnék, mitől szól élvezetesebben a zene, miért lett komfortosabb a szoba, vagy lett hatékonyabb az irodai munka. Néhányan pedig attól sem riadnak vissza, hogy saját maguk tervezzék meg a szükséges akusztikai korrekciót otthonukba.
Nekik készült a közel 9 órányi oktató anyag az akusztika elméleti hátteréről, gyakorlati szerepéről, a mérések menetéről és kiértékeléséről, illetve a tervezéshez szükséges eszközökről.

A kétrészes videóanyag megvásárolható a webshopban.
Akusztikai oktatás

Papp László e.v.

Nyilvántartási szám: 59313225

Adószám: 90162387-1-41

AVX logo 150

Facebook logo 150

Feliratkozás hírlevélre