Intel NUC + Roon Rock

Intel NUC + Roon Rock

A hálózati lejátszókhoz minden esetben kapunk valamilyen vezérlő szoftvert, jellemzően mobil applikációt. Ezek minősége, komplexitása, használhatósága nagyon eltérő, de általában meg sem közelítik a Roon képességeit. A Lindemann lejátszómhoz kapott megoldás az átlagosnál magasabb minőséget képvisel, de ezt is csak mobil eszközökön használhatjuk, ami számomra kényelmetlen. Szeretek nagy képernyőn böngészni a zenei gyűjteményemben, infókat olvasni az előadókról, amihez egy telefon apró kijelzője nekem túl szűkös. Elmélyült zenehallgatás közben persze mindez lényegtelen, nem piszkálok semmilyen kütyüt, magamba fordulok és csak a produkcióra figyelek, de nem árt, ha van némi beavatkozási lehetőségem, ami a lakás minden pontján, még a fürdőkádban is elérhető.

Másik feladvány a méretes zenei gyűjtemény tárolása, amit szeretnék üzembiztosan, energiatakarékosan, könnyen hozzáférhető módon, de viszonylag kevés pénzből megoldani. A Tidal és az MQA körüli aktuális őrület, no meg néhány izmosabb hálózati kimaradás mostanában kissé elbizonytalanította az online streamingbe vetett hitemet, ezért továbbra is ragaszkodom az offline gyűjteményhez, pláne mert sok olyan ritkaságra tettem szert az évek során, amik nem érhetőek el az online katalógusokban. Biztos vagyok benne, hogy néhány év múlva szinte kizárólag online forrásból fogunk zenét hallgatni, eltűnnek az otthoni gyűjtemények, de a teljes rendszerváltást részemről még halasztom.

A Roon pontosan a magamfajta, egyelőre vaciláló felhasználóknak kínál kényelmes és stabil megoldást a RAAT hálózati protokollal, fejlett katalógus kezelésével, széles távvezérlési palettával és néhány zenei streaming szolgáltatás integrálásával. Működési elve szerint a hálózatba kötött gépek valamelyikén futnia kell a Roon Core központnak, ami közvetlenül hozzáfér muzsikáinkhoz, a lejátszott műsort USB összeköttetésen, vagy LAN hálózaton továbbítja a kimeneti eszközre, a lejátszási folyamatot pedig bármilyen más eszközről irányíthatjuk, ami éppen a kezünk ügyébe kerül. Mivel otthoni időm nagy részét a munkagépem, egy izmos DAW PC közelében töltöm, a zenei hátteret is erről szeretném vezérelni, ám gyakran végzek olyan munkát (audio, video és fotó utómunka), ami erősen megdolgoztatja a masinát. Az audio PC távozása utáni hónapokban ezen a munkagépen tároltam a zenei gyűjteményem és a Roon Core is ezen futott, a lejátszást is közvetlenül innen irányítottam, de ez a megoldás megosztotta a gépem erejét és a hangzásnak sem tett jót, amikor le volt terhelve a masina. No meg zenehallgatáshoz be kellett kapcsolnom az erőgépet is, ami nem igazán energiatakarékos megoldás. Mindezek miatt úgy döntöttem, zenéimmel együtt elköltöztetem a Roon központot az asztali PC-ről.

No de hova? Egy újabb komplett asztali PC beüzemelése túlzásnak tűnt. A feladatra néhány komolyabb NAS tároló is használható, amiken hajlandó futni a Roon Core, de ezek ára kissé húzós főleg annak fényében, hogy a NAS funkcióra nincs szükségem. Úgy tűnik, a Roon fejesztőinek logikája itt is találkozik az enyémmel, mert készítettek egy szoftvercsomagot, ami ideális környezetet teremt a Core futtatásához és a népszerű NUC mini PC-ken kellemesen érzi magát. Ez a Roon Optimized Core Kit (ROCK), ami valójában egy lecsupaszított LINUX operációs rendszerbe integrált Roon Core. Ez fut a Roon saját szerver készülékén, a Nucleus-on is, ám azt jelenleg csak az USA-ban lehet beszerezni 1500-2500 USD áron.

 

Mini power

 

Az Intel NUC termékcsalád szépen fejlődött az elmúlt években. Nyílt titok, hogy az Apple Mac Mini példáját követi (szép kifejezéssel élve), de árban alatta marad. Éppen most zajlik a 11. generáció bevezetése, emiatt az alig másfél éve megjelent 10. generációs gépek barátságos áron kaphatóak, mielőtt beszüntetik a gyártásukat. Közös jellemzőjük a meglepően kis fizikai méret (alig nagyobbak egy mobiltelefonnál), belső M.2 SSD és SATA3 csatlakozás, ami az én elképzeléseimhez tökéletesen illeszkedik. A Roon Rock kevés tárhelyet, csupán néhány GB-ot foglal, zenei gyűjteményünk adatbázisával együtt kényelmesen elfér a manapság kapható legkisebb SSD meghajtón is. A rendszer maximális teljesítményéhez muzsikáink tárolására célszerű egy másik háttértárat hadrendbe állítani, leginkább SSD-t, hogy elkerüljük a merevlemezek utálatos akusztikai és elektromos zaját, hozzáférési késését. Ezen túl kellő mennyiségű DDR4 RAM-ot kell még beszereznünk, minden más benne foglaltatik a gyárilag félkészre szerelt NUC gépekben. Választhatunk 10. generációs i3, i5 és i7 CPU-val szerelt verziót attól függően, mekkora számítási igényünk van. A Roon ajánlása szerint az i3 is elég, ha nem túl nagy a gyűjteményünk és nem akarunk konvertálni, szoftveres szűrőket használni lejátszás során. Ha vérmesebb terveink vannak (digitális korrekció, valós idejű DSD konvertálás), i5 vagy i7 CPU választása ajánlott.

 

NUC10 Performance

 

Fenti szempontokat mérlegelve egy NUC10i5FNH2 masinát szereztem be i5 processzorral. A kosárba került még 8GB HyperX DDR4 RAM, 250GB M.2 és 2TB SATA3 Samsung 970 EVO Plus SSD, az egészért cserébe nagyjából harminc darab tízezrest kellett leraknom. Határeset, de ez még mindig töredéke egy izmosabb audio PC árának. Az összeszerelés néhány percig tart annak, aki látott már számítógépet belülről; a két SSD meghajtó és a RAM modul bepattintása után a masina üzemkész. A telepítést a BIOS frissítéssel kezdtem, majd a beállításokat módosítottam a Roon ajánlásai szerint. Fontos, hogy a bootolás módját a gyári UEFI módről Legacy verzióra állítsuk. Ezt azért is hangsúlyozom, mert jól el van dugva a BIOS-ban. A Roon Rock szoftvercsomagból egy bootolható pendrive-ot kell készítenünk, amiről a NUC magába szippantja a rendszert. Minden nagyon gyorsan és flottul zajlik, a telepítő csak néhány kérdést tesz fel nekünk (melyik meghajtóra kerüljön a Rock, hol lesznek a zenéink, stb.). Érdemes tudni, hogy a Linux elvárásainak megfelelően minden belső meghajtón törlés és formatálás történik telepítés közben. A pár perces folyamat után a masinát a lakás bármely pontjára elrejthetjük, mostantól önállóan teszi dolgát, nincs szüksége egérre, billentyűzetre, sem monitorra, távvezérléssel parancsolunk neki. Beállíthatunk automatikus be/ki kapcsolást is, így napközben mindig rendelkezésünkre áll, éjszaka pedig még azt a minimális (5-20 W) energiát sem fogyasztja, amire szüksége van. Aktív hűtése van, tehát dolgozik benne egy mini ventilátor, ami a CPU és az alaplap körül keveri a levegőt, de a BIOS-ban választhatunk, mennyire akarjuk hidegen tartani a gépet. Én a csendes módot választottam, ha már a zavartalan zenehallgatás a cél, ráadásul a gépet cuki kinézete ellenére eldugtam egy szekrénybe, de még így sem tudom annyira felmelegíteni, hogy elinduljon a ventilátora. Csak telepítés közben pörgette meg az apró lapátokat rövid időre, laptopoknál megszokott mértékű zajt keltve, de én erre sem tartok igényt.

 

internals

 

A Roon Rock semmi speciális beállítást nem igényel, mindent elvégez önmaga, tehát a Linux-tól hozzám hasonlóan idegenkedő sorstársak is bevállalhatják. Hozzáférünk a Roon felületéről, de a gép IP címének ismeretében böngészőből és file kezelőből is elérjük megosztott tárolóként, így tudjuk átmásolni zenei gyűjteményünket, amit a Roon azonnal el is kezd elemezni és a jövőben is folyamatosan szemmel tartja figyelve a változásokat (pl. új albumok feltöltését). Az elemzési folyamat gyorsítható, ha a Roon-nak kedveskedve hozzáférést adunk a CPU több magjához is, máskülönben az 1 magos alapbeállítással órákig is elpiszmog vele. Ezek után már csak egy dolgunk van, a távvezérlésre használt eszközökön ki kell választanunk a a Rock szervert forrásként.

 

Roon Server

 

Máris böngészhetünk a saját gyűjtésű és online zenei kínálatban (ha rendelkezünk Tidal, Quboz előfizetéssel). Bevallom, a mostanában zakatoló viták dacára én nem különböztetem meg az offline és online forrásokat, nem is szoktam figyelni, éppen honnan csordogálnak a bitek. Ami megvan a saját kollekciómban, azt onnan játszom le, de az online műsor is pont olyan élményt ad. Ha van is köztük minőségi differencia, zenehallgatás közben nem találkoztam vele, nagyon alapos összevetést pedig nem szándékozom végezni, hiszen minek... Számomra pont elég nagy öröm, hogy hozzáférek egy ilyen hatalmas zenei kínálathoz, amit a szolgáltatók elém tesznek.

A Rock és az Intel NUC használata során határozottan érezhető, hogy a Roon komfortosabban érzi magát, mint korábban a leterhelt munkagépemen. Gyorsabban reagál, precizebben műkődik és a hangminőség is feljebb lépett, bár erre eddig sem volt panaszom. A hangzás kiegyensúlyozottabb, levegősebb lett mindenféle szoftveres rásegítés nélkül is, de DSD256 adatfolyamra konvertálva e jellemzők még határozottabbá válnak, csak hát szokás szerint elveszik a dögösség és lendület. Akárhány korrekciót kapcsoltam be (Resampling + Convolution + EQ), a NUC gond nélkül elvégezte a számításokat, a lejátszásban nem érzékeltem döccenést, tehát az i5 processzor elégséges erővel rendelkezik a Roon Core kiszolgálásához.

Lindemann Limetree és a Roon Rock rendszert futtató Intel NUC összköltsége kicsivel félmillió Ft felett van, ennyiért pedig nagyon nehéz megszorongatni hangminőségben, kezelhetőségben és kényelemben.

 

Intel NUC10

 

 

Related Articles

Parasound P6 DAC / előerősítő

Parasound P6 DAC / előerősítő

3utas nagymonitor

3-utas nagymonitor

Papp László e.v.

Nyilvántartási szám: 57041003

Adószám: 58691876-1-41

AVX logo 150

Facebook logo 150

Feliratkozás hírlevélre